Eclipsă parțială de Soare LIVE. Observatorul Astronomic Regal Greenwich din Marea Britanie transmite astăzi eclipsa parțială de Soare în direct, pe internet. Aceasta va fi cea mai mare eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră în perioada 2015-2027, potrivit astro-info.ro. Maximul eclipsei se va produce între orele 13:28 (vest) și 13:42 (est), iar magnitudinea maximă va fi cuprinsă între 0.44 (sud-vest) și 0.54 (est).
Eclipsa va începe în nord-vestul României, la ora 12:19, penumbra deplasându-se de la nord-vest spre sud-est. Începând de la ora 12:29 eclipsa va putea fi văzută și în sud-estul României. Eclipsa va dura până la 14:36 în vest și 14:55 în sud-est.
Condiţiile meteo vor fi favorabile urmăririi eclipsei în sudul ţării şi nefavorabile în nord. În Bucureşti, eclipsa începe la ora 12.26 și se încheie la 14.49, maximul fiind la ora 13.38, cu acoperire de 38%.
Eclipsa parțială de Soare va putea fi văzută din Europa, vestul și sudul Asiei, precum și din nord-estul Africii.
Următoarea eclipsă de Soare care va putea fi observată din România va avea loc abia în 2025.
Prognoza meteo nu este deloc îmbucurătoare pentru nordul țării, unde marți, la ora eclipsei, cerul va fi acoperit de nori și va ploua, potrivit meteoradar
În centrul țării există șanse ca soarele să iasă local dintre nori, în special în zona Brașovului, și ca eclipsa să poată fi temporar vizibilă, însă nu pe toată durata ei.
Și în vestul țării, deși cerul va fi în general acoperit de nori, există șanse ca soarele să iasă local dintre nori, în special în partea de sud-vest.
Șanse mai bune există în estul țării, unde va fi însorit pe arii mai largi, deși și aici vor exista zone înnorate, după cum se poate observa pe hartă.
Șansele cele mai bune de vizionare ale eclipsei sunt în sudul țării, unde cerul va fi senin.
Citeste si Eclipsă parțială de Soare, vizibilă în România. La ce oră să vă uitați pe cer
Spectacolul astronomic poate fi urmărit doar folosind o pereche de ochelari de protecție solară specială. Nici ochelarii de soare normali, nici geamurile de sticlă înnegrite de funingine, de exemplu, nu rețin razele UV care sunt periculoase pentru ochii noștri.
Există, totodată, varianta proiectării Soarelui pe o foaie de hârtie cu ajutorul unei camere cu orificiu, cunoscut sub numele de stenopă.
„Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit la magazinele specializate de astronomie. Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de soare”, transmite Observatorul Astronomic.