Eclipsă totală de Lună, prima din acest an. Când are loc şi de unde poate fi observată

Prima eclipsă totată de Lună din acest an va avea loc pe 16 mai 2022. Aceasta se va putea vedea complet în cea mai mare parte a Americii de Nord și de Sud. În România, se va putea observa doar faza de penumbră.
Alina Costache
10 mai 2022, 09:57
Eclipsă totală de Lună, prima din acest an. Când are loc şi de unde poate fi observată
Eclipsă totală de Lună

Eclipsă totală de Lună. Va avea loc pe 16 mai 2022, iar cea de-a doua se va produce pe 8 noiembrie. Este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice.

Eclipsă totală de Lună, unde poate fi observată

Eclipsa de lună va putea fi observată complet în cea mai mare parte a Americii de Nord și de Sud, începând din nord-vestul Americii de Nord și din Pacific, iar spre apus peste Africa și Europa.

Citeşte şi Horoscop 24-30 mai 2021. Ce mai săptămână! Eclipsa totală de superlună deschide un portal

În România, se va putea observa doar faza de penumbră, Luna apunând exact atunci când începe eclipsa parţială, adică la ora 5:26. În acel moment, Luna se va afla foarte jos, spre orizontul sud-vestic, în dreptul constelaţiei zodiacale Balanţa.

În America Centrală și de Sud, eclipsa poate fi văzută în întregime, fără a fi întreruptă de apusul sau răsăritul ei.

În prima oră a eclipsei, se poate vedea Luna întunecându-se ușor pe măsură ce intră în zona crepusculară a Pământului, zona în care planeta blochează o parte din discul solar, dar nu pe tot. După o oră, Luna va intra în umbra Pământului, o parte tot mai mare din suprafața sa fiind complet lipsită de lumina solară.

Această regiune complet umbrită va crește până când va ocupa întreaga suprafață a satelitului nostru. Acela este momentul în care începe eclipsa totală, care va dura aproape o oră și 25 de minute. În această perioadă, Luna abia dacă va străluci, dar va căpăta o nuanță roșiatică, din cauza împrăștierii luminii solare de către atmosfera Pământului.

După ce se va termina, se va putea observa cum umbra Pământului se retrage de pe Lună pe partea opusă celei în care a sosit, în decurs de puțin peste o oră. La final, luna va rămâne ușor întunecată pentru încă aproximativ 55 de minute, timp în care își va recăpăta strălucirea normală, corespunzătoare fazei de lună plină.

Eclipsele totale de Lună sunt destul de rare şi sunt vizibile doar dintr-o anumită parte a globului. Pe lângă faptul că sunt un adevărat spectacol astronomic, aceste eclipse sunt o dovadă clară a sfericității Pământului.

Pe lângă forma Pământului, pe 16 mai vom putea observa și consecințele trecerii luminii solare prin atmosfera noastră în drumul său spre Lună. Această lumină, pe măsură ce trece prin atmosferă la o înclinație foarte mică, va fi dispersată, păstrând doar lungimile de undă mai mari, corespunzătoare luminii roșii, care vor fi singurele care vor putea supraviețui călătoriei și vor atinge Luna. Acesta este, desigur, același motiv pentru care răsăriturile și apusurile de soare au culoarea lor caracteristică, potrivit stiridinlume.ro. 

Datorită faptului că umbra Pământului este de aproximativ două ori mai mare decât cea a Lunii la distanța la care se află satelitul nostru, ne putem bucura de eclipse totale de Lună atât de extinse (mai mult de o oră și jumătate de totalitate), precum și de eclipse parțiale și penumbrale atât de des.

Dacă Luna ar fi fost mai departe, aceste eclipse ar fi fost mult mai puțin frecvente, iar noi nu ne-am fi putut bucura de eclipsele totale de Soare. Însă, acest lucru se va întâmpla în viitorul îndepărtat, peste sute de milioane de ani, din cauza îndepărtării constante a Lunii.

Satelitul nostru se îndepărtează de Pământ cu o rată de aproximativ 4 centimetri pe an. Această rată poate părea nesemnificativă, dar odată cu trecerea timpului geologic și astronomic, ea se acumulează și devine semnificativă.

Citeşte şi Tripletă lunară rară: eclipsă totală de Lună, Lună plină şi Superlună. Când are loc şi de unde poate fi observată

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CSM București și Rapid București se vor confrunta în play-off-ul Ligii Campionilor la handbal
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!