Din păcate, în Europa şi Africa Luna va apune în momentul în care va începe eclipsa.
În folclorul popular, luna plină este asociată „lunii sângerii”, întrucât în momentul totalităţii, satelitul natural al Pământul îşi va schimba culoarea – în funcţie de condiţiile atmosferice. Culoarea umbrei Pământului şi, prin urmare, a Lunii eclipsate, depinde de cantitatea de cenuşă vulcanică din aer, precum şi a altor aerosoli din stratosferă. Potrivit profesorului de ştiinţe atmosferice Richar Keen, de la Universitatea Colorado, stratosfera este curată, anul acesta, prin urmare nu vom avea o „lună sângerie”, ci una mai degrabă portocalie.
Eclipsa de Lună a început la ora 08:00, ora României (05:00 GMT) şi a fost ransmisă în direct pe internet de către NASA, telescopul Slooh, precum şi de Virtual Telescope Project din Italia.
Înainte de eclipsă, s-a putut observa planeta Marte, ajunsă în punctul cel mai apropiat faţă de Pământ.
TRANSMISIUNEA LIVE VA ÎNCEPE MARŢI, LA ORA 08:00
O eclipsă lunară apare atunci când Soarele, Pământul şi Luna se aliniază. Luna trece prin umbra Pământului.
Umbra planetei noastre are două părţi: o secţiune interioară mai închisă la culoare – adevărata umbră, şi o regiune exterioară mai deschisă la culoare, denumită penumbră. Când Luna trece doar prin penumbră, vedem o eclipsă de Lună prin penumbră. Câteodată, însă, toată Luna trece prin umbră, creând o eclipsă totală lunară, lucru care se va întâmpla şi pe 15 aprilie. Faza de totalitate a eclipsei Lunii va dura 78 de minute.
Aspectul Lunii în timpul fazei de totalitate poate varia de la o eclipsă la alta. Traseul pe care îl are Luna prin umbra Pământului are un efect asupra aspectului, precum şi atmosfera – poate închide la culoare umbra, întrucât conţine picături de apă şi particule solide precum praf şi cenuşă, care reduc claritatea aerului, explică astronomy.com. Luna îşi schimbă şi culoarea în timpul fazei totale a eclipsei, tot din cauza atmosferei terestre.