Eclipsa totală de Soare va debuta la ora locală 13:01 (17:01 GMT) în Oceanul Pacific, iar banda de totalitate, cu o lăţime de peste 150 de kilometri, va ajunge pe coastele chiliene la 16:38 (20:38 GMT), după care va traversa sudul Argentinei, potrivit Fundaţiei chiliene din domeniul astronomiei.
Fenomenul poate fi urmărit LIVE VIDEO aici:
Umbra Lunii, care se va interpune între Soare şi Terra, va determina două minute de obscuritate totală în plină zi, iar temperatura ar urma să scadă cu trei până la patru grade Celsius.
În Chile, unde se află peste 45% dintre sistemele de observaţii astronomice la nivel mondial, sunt aşteptaţi circa 30.000 de turişti, oameni de ştiinţă, vânători de eclipse, pasionaţi de astronomie sau doar curioşi, iar meteorologii prognozează condiţii de cer senin în nordul ţării.
„Va participa un număr mare de persoane (…) Este vorba despre un eveniment istoric care are loc în această regiune”, precizează Catalina Henriquez, care conduce o agenţie de astroturism din Vicuna (450 de kilometri la nord de Santiago), în apropiere de Valea Elqui, unde se află observatorul Mamalluca, care a deschis calea dezvoltării astroturismului din Chile.
Cer senin
Matias Badilla, în vârstă de 19 ani, a venit împreună cu familia sa special pentru a asista la acest eveniment astral pentru care se pregăteşte de şapte ani. „Este un lucru pe care l-am planificat de mult timp. Familia mea iubeşte tot ce are legătură cu ştiinţa şi popularizarea acesteia. Pentru noi, să vedem acest fenomen atât de aproape, într-un loc atât de frumos, este o ocazie pe care nu o puteam rata”.
Potrivit observatorului de La Silla, situat la 2.400 de metri altitudine şi administrat de Organizaţia europeană pentru observaţii astronomice în emisfera australă (ESO), ”se întâmplă foarte rar ca o eclipsă de soare să se producă chiar deasupra unui observator ştiinţific profesional, care deţine telescoape de mari dimensiuni”.
În nordul Chile, cunoscut pentru cerul senin şi clima uscată, se află diferite observatoare, cum ar fi Paranal, care adăposteşte cel mai mare telescop optic de pe planetă, precum şi radiotelescopul Alma.
De anul viitor, în special după inaugurarea Telescopului Gigant Magellan (GMT), precum şi a Telescopului European Extrem de Mare (E-ELT), Chile va concentra 75% din observaţiile astronomice la nivel mondial.
În capitala statului, Santiago de Chile, eclipsa va fi vizibilă cu o totalitate de 92%.
O altă eclipsă totală de soare va putea fi observată în sudul ţării şi la 14 decembrie 2020.