Eclipsele solare au loc atunci când Luna ajunge între Pământ şi Soare, o umbră imensă mişcându-se pe suprafaţa planetei noastre.
Meteorologii ştiau că o eclipsă poate scădea temperatura cu până la 3 grade Celsius, însă nu au putut să confirme, până acum, poveştile care spuneau de schimbarea vitezei şi direcţiei vântului.
Giles Harrison, fizician atmosferic la Universitatea Reading din Marea Britanie, alături de colega sa, Suzanne Gray, au strâns informaţii despre eclipsa din august 1999, care a putut fi văzută şi din ţara noastră.
În timpul evenimentului, Harrison se afla într-un loc acoperit de nori, în care ploua. „Locul greşit, la timpul potrivit”, spune cercetătorul. Alţi oameni, aflaţi în zone senine, au raportat o uşoară schimbare în direcţia vântului în timpul eclipsei. Din fericire, staţiile meteo europene au înregistrat o mulţime de date.
Gray şi Harrison au folosit condiţiile atmosferice dinaintea eclipsei şi modele computerizate pentru a crea o prognoză meteo pentru acea zi, fără a lua în calcul umbra eclipsei. Ei au comparat, apoi, rezultatele cu informaţiile reale din acea zi, din timpul şi după eveniment.
Comparaţia arată o scădere importantă în viteza vântului, cu circa 2,5km pe oră. Vântul a suflat, deasemenea, cu circa 20 de grade mai la sud, în zonele umbrite, potrivit National Geographic.
„Când eclipsa influenţează temperatura, se pare că are un efect şi asupra vântului”, a spus Harrison.
Studiul nu poate spune şi de ce s-a întâmplat acest lucru, însă este un test foarte bun al tehnologiilor moderne de predicţie meteo.
„Nu există încă un model pentru vremea în timpul eclipselor, însă am putea să lucrăm la asta”, a mai spus cercetătorul.