Campania are ca mijloace principale de comunicare televiziunea, presa, radioul şi mediul on-line şi îi are ca purtători de mesaj pe simpaticii Daniel Buzdugan, actor şi coprezentator al emisiunii ‘Morning ZU’ de la Radio ZU şi Vlăduţ, bucătarul matinalului de la Antena 1.
Întreaga campanie este construită în jurul unei dispute între cele două personaje legate de încrederea unuia dintre ei că în România chiar se reciclează deşeurile de ambalaje colectate selectiv şi neîncrederea celuilalt că acest proces chiar se întâmplă.
Vlăduţ, talentatul bucătar al matinalului ‘Neaţa’ de la Antena 1, recunoscut pentru exigenţa în bucătărie, construieşte un personaj credibil, responsabil, care încearcă de-a lungul episoadelor în care este structurată campania, să îl convingă pe mult mai ‘scepticul’ Buzdugan, că efortul de a colecta selectiv nu este în zadar, ci din contră, toate deşeurile colectate selectiv în containerele speciale, ajung să fie reciclate şi astfel transformate în alte obiecte utile consumatorilor.
Cele două personaje reprezintă cele două curente ale societăţii ‘cei care cred’ şi ‘cei care nu cred’ că deşeurile se reciclează, făcând de-a lungul episoadelor o leapşa în provocări. Aventurile celor două personaje pot fi urmărite atât în matinalul ‘Neaţa’ ‘ de pe Antena 1, emisiunea de divertisment ‘Răi da’ Buni’, cât şi pe site-ul www.colecteazaselectiv.ro.
În afară de spoturile TV, mesajele campaniei vor fi declinate şi prin intermediul concursurilor de pe Radio ZU şi Facebook şi care au ca obiectiv implicarea publicului şi recompensarea celor care colectează selectiv.
„Am dorit să construim o campanie simpatică, cu două personaje plăcute şi apreciate de publicul din România, astfel încât mesajele campaniei să ajungă mai uşor la publicul nostru ţintă (…) Vrem să transmitem publicului şi să le arătăm prin filmările făcute în fabricile de reciclare, că deşeurile astfel strânse, se transformă în obiecte utile care sunt apoi introduse în circuitul comercial. Dorim ca prin intermediul acestei campanii, oamenii să înţeleagă faptul că soluţia viabilă pentru ca deşeurile de ambalaje să ajungă la reciclare şi nu la groapa de gunoi este colectarea selectivă.’, spune Lorita Constantinescu, director de comunicare Eco-Rom Ambalaje.
Din cantitatea totală de deşeuri de ambalaje reciclate în 2010, aproximativ 25.000 de tone provin din colectarea selectivă de la populaţie, în creştere cu 60% faţă de anul precedent.
„Această creştere se datorează faptului că am mărit cu aproximativ 50% infrastructura existentă cu un an în urmă, am extins numărul localităţilor conectate la 150 şi astfel am crescut numărul locuitorilor care beneficiază de acest sistem la 4,8 milioane de locuitori. La aceste rezultate au contribuit bineînţeles şi investiţiile noastre în campanii de informare şi conştientizare, ca aceasta pe care o derulăm acum”, adaugă Lorita Constantinescu.