Atât conceptul creativ al proiectului, cât şi rezultatele foarte bune obţinute timp de un semestru şcolar sunt doar o parte dintre criteriile care au condus la succesul şi la premierea proiectului educaţional „Laboratorul Verde al Reciclării„, transmite Eco-Rom Ambalaje.
„Dacă până acum ne-am implicat în dezvoltarea unei infrastructuri necesare accesului populaţiei la serviciile de separare a deşeurilor din România, de data aceasta am venit cu un context educativ coerent. Ne bucurăm şi suntem onoraţi de faptul că, odată cu premierea proiectului Laboratorul Verde al Reciclării, am reconfirmat faptul că Eco-Rom Ambalaje este un partener de încredere. Modelarea comportamentului este un proces care cere timp dar şi creativitate”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
Realizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, „Laboratorul Verde al Reciclării” este un autocar modificat şi adaptat pentru minţile curioase ale copiilor, fiind prevăzut cu echipament multimedia. Participând la activităţile interactive din cadrul caravanei – precum vizionarea unei animaţii pe tema colectării separate şi implicarea într-un joc de echipă pe tablete PC – copiii înţeleg beneficiile procesului de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, dar şi importanţa procesului de reciclare asupra mediului înconjurător. La finele fiecărui semestru şcolar, clasa cu cel mai bun punctaj obţinut la jocul de echipă primeşte ca premiu o vizită la o fabrică de recilclare, pentru a observa procesul de transformare a deşeurilor de ambalaje în produse noi.
În primul semestru al anului şcolar 2012-2013, ‘Laboratorul Verde al Reciclării’ a ajuns în 25 de oraşe din ţară şi a implicat peste 4.800 de elevi din 52 de şcoli primare. În continuare, în cel de-al doilea semestru şcolar, respectiv în perioada martie – iunie 2013, Caravana ‘Laboratorul Verde al Reciclării’ va ajunge în alte 50 de şcoli din ţară, cuprinzând astfel circa 5.000 de elevi.
Eco – Rom Ambalaje este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului ‘Der Grüne Punkt’ – Punctul Verde, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligaţiilor de reciclare a deşeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piaţă produse ambalate.
Membrii fondatori sunt Argus, Ball Packaging Europe, Chipita Romania, Coca-Cola HBC România, Heineken, Mars România, Munplast, Pepsi Americas, Romaqua Group Borsec, Tetrapak, Unilever, Titan, cărora li s-au alăturat în anul 2011 Bergenbier, Tymbark şi Ursus.
Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca anul 2012 să se încheie cu 2.526 de companii responsabile în portofoliu.
În 2012, Eco-Rom Ambalaje a îndeplinit cu succes obiectivul legal de reciclare de 55% şi a valorificat 61% (398.463 tone) din cantitatea de deşeuri de ambalaje puse pe piaţă de membrii săi (651.126 tone). Creşteri semnificative în ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri de ambalaje reciclată s-au înregistrat, în principal, la ambalajele de tip PET şi aluminiu. Astfel, la finalul anului 2012, au fost reciclate 2,7 miliarde de PET-uri (67.902 tone) şi 400 de milioane de doze de aluminiu (5.073 tone).
Eco-Rom Ambalaje a încheiat parteneriate cu peste 200 de companii de management al deşeurilor ce realizează servicii de colectare, sortare şi transport al deşeurilor în scopul reciclării şi a extins serviciile de colectare separată în 402 localităţi, cu aproximativ 60% mai multe decât în 2011. Astfel, în prezent, aproximativ 41% din populaţia României – circa 8,8 milioane de români – au acces la sistemul de colectare separată prin cele 18.590 de pubele colorate puse la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje.AGERPRES/(AS-Nicoleta Gherasi)