Eco-Rom: Este nevoie de informare şi de coerciţie, pentru creşterea cantităţii de deşeuri reciclate

Românii par a fi din ce în ce mai interesaţi de reciclarea deşeurilor, potrivit ultimelor sondaje, însă interesul nu este suficient, fiind nevoie şi de acţiune. În acest sens, este nevoie de două instrumente care se completează complet: o informare constantă şi coerciţie, potrivit directorului Eco-Rom Ambalaje, Sorin Popescu.
Cristina Dinu
11 nov. 2011, 15:57
Eco-Rom: Este nevoie de informare şi de coerciţie, pentru creşterea cantităţii de deşeuri reciclate

„Tot mai mulţi români învaţă că plasticul şi metalul se pun în containerul galben, hârtia şi cartonul – în cel albastru şi sticla în containerul verde, iar campaniile noastre locale şi campania naţională din acest moment, dar şi programele iniţiate în şcoli ne demonstrează continuu acest lucru”, a declarat pentru RTV.net, Sorin Popescu.

„Desigur, nu putem generaliza, de aceea este nevoie de două instrumente care se completează reciproc: o informare constantă şi susţinută şi coerciţie. În acest ultim sens, un pas important a fost făcut deja, şi anume obligaţia tuturor autorităţilor locale de a depune cu 15% mai puţin gunoi pe groapă, precum şi propunerea de a taxa tona de deşeu depus pe groapă. Acestea sunt doar câteva instrumente menite să conducă la creşterea cantităţilor de deşeuri reciclate în detrimentul celor depuse pe gropi”, explică directorul Eco-Rom Ambalaje.

Sorin Popescu este de părere că trebuie demarat un sistem de management integrat al deşeurilor care să conducă la mai noua obligaţie impusă de Directiva Cadru recent aprobată în Parlament – şi anume atingerea ţintei de 50% deşeu municipal reciclat până în 2020. Trebuie, prin urmare, implementat un sistem de management al deşeurilor din ce în ce mai performant, care sa îi implice activ pe toţi cei responsabili – autorităţi, operatori de salubritate şi populaţie – astfel încât cantităţile de deşeuri de ambalaje reciclate din gospodării să crească.

Directorul Eco-Rom precizează că în 2012, obiectivul de reciclare este de 55%.

„De asemenea, creşteri sunt şi la obiectivele pentru fiecare tip de material: plastic, sticlă, hârtie, metal, lemn. În plus, începând cu anul acesta au fost introduse obligaţii legale pentru anumite tipuri de ambalaje: cele de tip PET şi cele de aluminiu, desigur, cu creşteri în anul 2012 faţă de anul acesta, ajungând la 55%  pentru PET, respectiv, 21%  pentru aluminiu. Creşterea ţintelor impuse este considerabilă, iar impactul lor asupra industriei este semnificativ, mai ales pentru ambalajele primare (sticlă, PET, aluminiu), aflate în special în gospodării. În acest context, colectarea selectivă de la populaţie şi creşterea performanţelor acesteia sunt critice”, a mai spus Sorin Popescu.

În primele 6 luni ale anului 2011, în sistemul Eco-Rom Ambalaje, au fost reciclate 165.600 tone de deșeuri de ambalaje: dintre care 41.500 de tone de plastic, 65.000 tone de hârtie-carton, 30.500 tone de sticlă, 11.600 tone de metal și 17.000 tone de lemn.

„Aceste rezultate demonstrează că suntem în graficul propus în ceea ce priveşte atingerea ţintelor impuse de Uniunea Europeană privind deşeurile de ambalaje. Mai mult, de curând, în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti, am obţinut locul I la categoria “Activităţi de servicii suport pentru întreprinderi” – încă o confirmare a activităţii noastre din ce în ce mai eficiente”, spune directorul organizaţiei.

„În strategia de menţinere a acestei poziţii şi anul viitor, Eco-Rom Ambalaje îşi propune creşterea numărului companiilor responsabile din sistem (în prezent, portofoliul nostru conţine un număr de 2220 companii responsabile, pentru care am preluat și am îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligațiile de valorificare și reciclare pe care ni le-am asumat), diversificarea pachetului de servicii oferite în domeniul gestiunii deşeurilor de ambalaje, creşterea investiţiilor în sistemul de colectare selectivă pentru populaţie şi a performanţei serviciilor de colectare selectivă printr-un sistem de criterii de performanţă iniţiat şi promovat de noi în parteneriatul cu autoritatea locală şi operatorul de salubritate desemnat”, precizează Sorin Popescu.

Acesta a adăugat că Eco-Rom îşi propune să diversifice şi să intensifice acţiunile de comunicare a mesajelor de colectare selectivă şi reciclare pentru populaţie.

Din ce în ce mai mulţi români trebuie să ştie care este rolul pubelelor colorate din oraş, cum se colectează selectiv corect deşeurile de ambalaje pe care le generează şi care sunt beneficiile reciclării. Ne dorim ca din ce în ce mai mulţi oameni să vina la punctele de colectare selectivă şi să înţeleagă cât de important şi necesar este sistemul, pe lângă obligaţia legală pe care o au în acest sens, şi vom face din ce în ce mai multe demersuri ca acest lucru să se întâmple”, a mai spus domnul Popescu.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Adevărul despre Covid-19. Scenariu exploziv cu FBI în prim-plan
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Serghei Lavrov: Moscova țintește doar obiective militare, nu civile
MediaFlux
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)