„Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul III 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul II 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,1% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier. În perioada 1.I – 30.IX 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, cu 2,7%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier”, arată INS, într-un comunicat.
VEZI ŞI CE: România, creştere a PIB de 2,1% anul viitor, cu revenirea treptată cererii interne
Datele reprezintă „estimările semnal” ale Statisticii. Varianta provizorie a evoluţiei PIB pentru trimestrul al treilea va fi III anunţată la 4 decembrie.
Creşterea de 1,6% este mai mare decât cea anticipată de analişti.
VEZI ŞI INS menţine estimarea privind creşterea economică de 0,5% pentru trimestrul al doilea
„Ne aşteptăm ca PIB să fi crescut cu 1% în T3 2013 în termeni trimestriali ajustaţi sezonier, uşor mai bine decât consensul pieţei, de 0,8%. Totuşi, accelerarea de la creşterea de 0,5% din T2 2013 este cel mai probabil condusă de sectorul agricol, iar detaliile le vom afla abia pe 4 decembrie. (…) Cifrele recente din sectorul industrial sugerează că există unele şanse ca expansiunea economică să fi fost chiar mai puternică”, arăta miercuri ING, într-un raport.
După creşterea de 0,5% din trimestrul al doilea faţă de ianuarie-martie, avansul PIB se plasa, la jumătatea anului, la 1,8% faţă de acelaşi interval din 2012, ritm valabil atât pentru seria brută cât şi pentru cea ajustată sezonier.
Pentru anul în curs, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană anticipează o creştere economică de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%.
Prognoza pentru acest an a fost revizuită recent în urcare de la 2%, datorită producţie agricole bune şi a exporturilor în creştere.
La începutul lunii noiembrie şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat că FMI estimează pentru România, în 2014, o creştere reală a PIB constantă, menţinându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se aşteaptă ca evoluţia să fie influenţată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiţii, nu de exporturi, ca în prezent.