Economia duduie mai puţin la Banca Mondială: România, plasată pe aceeaşi treaptă cu Mauritius

Majoritatea marilor economii mondiale funcţionează sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, în pofida "accelerării" creşterii în trimestrul doi din 2021, se arată într-un raport publicat luni de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite DPA. Banca Mondială a retrogradat economia României.
Filip Stan
31 aug. 2021, 14:24
Economia duduie mai puţin la Banca Mondială: România, plasată pe aceeaşi treaptă cu Mauritius

România a căzut din rândul țărilor cu venituri mari, susţine Banca Mondială. Anul trecut urcase în acea categorie, dar anul acesta a căzut pe poziția anterioară la venit mediu superior.  Venitul pe cap de locuitor a scăzut la 12.570 dolari, în 2020 (se ia în calcul cifra anului anterior).

Este o clasificare internă a băncii care se actualizează anual. În funcție de praguri, României îi sunt alocate (de către instituție) sume mai mari, iar costurile sunt puțin mai mici, potrivit hotnews.ro.

Cu alte cuvinte, scopul este pentru condițiile de creditare ale băncii.

Florin Cîţu anunţă creşterea economiei cu 2.8%: România are cea mai rapidă revenire economică din istorie ca răspuns la cea mai mare criză din ultima sută de ani
România urcase la 12.630 dolari în 2019, intrând în 2020 în categoria țărilor cu venituri mari. În 2020, venitul pe cap de locuitor a coborât la 12.570 dolari, astfel că România a căzut în categoria celor cu venit mediu superior.

Pentru a-și păstra locul în acea categorie, România ar fi trebuit să urce, în 2020, la cel puțin 12.696 dolari, lucru care nu s-a întâmplat. (Pragul a fost și el mărit)

În categoria actuală (venit mediu superior), în care se află și țara noastră, intră țări cu sume între 4.096 – 12.695 dolari.

Alte țări care au căzut din categoria superioară sunt Panama, Mauritius.

Majoritatea marilor economii mondiale funcţionează sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, în pofida „accelerării” creşterii în trimestrul doi din 2021, se arată într-un raport publicat luni de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite DPA.

PIB-ul în statele membre OECD rămâne la 0,7% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, înainte de izbucnirea pandemiei, în pofida unei creşteri economice de 1,6% în G7 (grupul ţărilor puternic industrializate) în trimestrul doi din 2021, după un avans de 0,4% în primele trei luni ale anului, informează instituţia cu sediul la Paris.

Florin Cîţu explică de ce nu s-a investit în România până acum: În 2028 vom avea peste 150 de miliarde de euro investiţi în economie. Investitorii ne-au ocolit până acum din cauza legislaţiei neclare
„Există variaţii semnificative” în rândul G7 (Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Germania şi SUA), apreciază OECD. Cel mai rapid avans al economiei se înregistrează în Marea Britanie, aproape 5% în perioada aprilie-iunie 2021, după un declin de aproape 2% în primele trei luni ale anului. Germania şi SUA au raportat creşteri de 1,6%, în timp ce Canada a fost singura ţară membră a G7 a cărei economie s-a contractat în trimestrul doi din 2021. Franţa şi Japonia au înregistrat creşteri mai lente, de 0,9% şi, respectiv, de 0,3%.

În pofida revenirii pe creştere, Marea Britanie este la 4,4% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, Italia la 3,8%, în timp ce PIB-ul SUA s-a redresat la nivelul de dinaintea pandemiei.

Deşi economia mondială ar urma să înregistreze o creştere solidă anul acesta, atât Banca Mondială cât şi OECD se aşteaptă ca expansiunea să fie „inegală”, cele mai afectate urmând să fie ţările dependente de turism.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CDU/CSU pe primul loc în exit-pollurile alegerilor anticipate din Germania
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!