Germania a trecut cu bine prin prima fază a pandemiei de coronavirus, datorită unui pachet de susţinere în valoare de 750 de miliarde de euro, menit să evite intrarea în insolvenţă, disponibilizările în masă şi creşterea sărăciei.
Şocul generat de pandemie asupra economiei a fost diminuat prin creditele cu dobânzi reduse acordate companiilor, extinderea subvenţiilor salariale pentru muncitorii aflaţi în şomaj tehnic şi ajutorul de stat destinat celor mai mari companii locale, notează publicaţia Deutsche Welle, citată de Ziarul Financiar.
Măsurile adoptate prin pachetul de susţinere i-au făcut pe consumatorii germani mai încrezători. Indicele încrederii consumatorilor, publicat de institutul GfK, a urcat la -0,3 pe august de la -9,4 în luna anterioară, conform Reuters.
De asemenea, reducerea TVA a avut o contribuţie, a explicat Rolf Buerkl, cercetător GfK. El a avertizat, însă, că efectul ar putea fi unul temporar deoarece măsura reducerii TVA va expira în ianuarie 2021.
Consumatorii au devenit mai optimişti cu privire la modul în care evoluează economia Germaniei, notează sursa citată.
Rolf Buerkl avertizează, însă, că al doilea val al pandemiei de coronavirus ar spulbera orice speranţă de redresare a economiei Germaniei. Dacă acesta se va materializa, acest lucru se va întâmpla probabil în toamnă sau în iarnă şi ar veni în acelaşi timp în contextul unei noi runde de protecţionism împotriva Europei din partea Washingtonului şi al Brexitului, notează Deutsche Welle.
Un al doilea val al pandemiei de coronavirus ar putea lovi, în condiţiile expirării unei modificări temporare a legii insolvenţei din Germania, în septembrie.
Stefan Kooths de la Institutul Kiel anticipează o creştere puternică a numărului de insolvenţe în octombrie. În consecinţă, germanii şi-au pus deoparte economii, însă cea mai fragilă parte a economiei – sectorul corporate – are în continuare nevoie de stabilizatori mai puternici.
De asemenea, programul Kurzarbeit ar putea fi prelungit, însă nu poate substitui toate pierderile înregistrate de companii, afirmă Kooths.
„Nu există fonduri nelimitate pentru cheltuieli fiscale”, avertizează Hubertus Bardt, director de cercetare la Institutul Economic German.