Economia germană dă semne de revenire, însă amploarea impactului pandemiei justifică datoriile şi cheltuielile fără precedent ale Germaniei, arată analiza Bloomberg, citată de Ziarul Financiar.
„Într-adevăr, lucrurile s-au îmbunătăţit treptat din mai. Pentru a susţine această tendinţă datorii noi în circumstanţe extraordinare sunt inevitabile, şi justificate în aceste vremuri”, a declarat cancelarul german, conform sursei citate.
La rândul său, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a afirmat că se aşteaptă ca economia germană să-şi revină rapid în urma crizei COVID. Oficialul german afirmă că unele sectoare se vor recupera, cel mai probabil, mai rapid decât celelalate.
„Părerea mea este că majoritatea segmentelor economiei se vor redresa rapid, iar acest lucru este deja vizibil în ultimele cifre”, a arătat Olaf Scholz, citat de agenţia Reuters.
Comenzile fabricilor germane au crescut pentru a patra lună, semn că economia bazată pe industrie a Germaniei este într-o situaţie mai bună decât cele ale ţărilor concentrate pe servicii, notează Bloomberg.
Cererea de bunuri germane a crescut cu 4,5%, peste estimările analiştilor economici care preconizau un avans de 2,8%. De asemenea, comenzile la export au dat un impuls deosebit.
Potrivit Le Figaro, piaţa auto, o ramură vitală a economiei germane, şi-a reluat creşterea în septembrie. Această industrie beneficiază şi de redresarea economică a zonei euro, în pofida crizei sanitare
În total, 265.227 automobile au fost înmatriculate în septembrie, în creştere cu 8,4% în termeni anuali.
Potrivit Bloomberg, Guvernul de la Berlin, condus de Angela Merkel, a reacţionat faţă de criza din acest an cu un pachet fiscal agresiv, lăsând deoparte anii de disciplina bugetară pentru a scoate ţara din cea mai profundă recesiune din decenii. Cheltuielile vor continua în 2021, când Germania ia în calcul să împrumute 96,2 miliarde de euro.