Impactul semnificativ asupra economiilor în cel de-al doilea trimestru din 2020 a fost cauzat de restricțiile severe impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului. În România, starea de urgenţă instituită în perioada 16 martie-14 mai a produs efecte serioase asupra economiei.
Pentru trimestrul doi al acestui an, a fost înregistrat un declin de 12,3% față de primul trimestru și cu 10,5% față de aceeași perioadă din 2019.
Cum a evoluat economia celorlalte țări în cel de-al doilea trimestru din 2020
Cel mai mare declin a fost înregistrat în cel de-al doilea trimestru din 2020 de către Regatul Unit al Marii Britanii (20,4%) și Spania (18,5%), ambele având un număr similar de cazuri de COVID-19 înregistrate de la începutul pandemiei. De asemenea, Italia a înregistrat o scădere de -12,4%, potrivit wallstreet.ro.
Situația arată la fel de îngrijorător și în afara Europei. Japonia, a treia economie a lumii, a anunțat în cel de-al doilea trimestru o scădere de 7,8% față de primul trimestru și de 27,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, Statele Unite ale Americii a înregistrat cel mai sever declin de la Marea Recesiune până în prezent, conform precizărilor făcute de Departamentul Comerțului ce a raportat o scădere de 32,9%, în ritm anual, pentru perioada aprilie-iunie 2020.
Scăderea PIB-ului este mai mult decât triplă faţă de precedentul declin record, de 10%, înregistrat în trimestrul doi din 1958. În primul trimestru din acest an, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 5%.