Potrivit unor estimări revizuite publicate vineri de (Eurostat), din datele disponibile până în prezent, România a avut o creştere a PIB de 1,5% în cel de-al doilea trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, Eurostat revizuind în sus datele faţă de estimarea preliminară care vorbea de un avans de 1,4%, peste creşterea de 1,2% înregistrată de Uniunea Europeană şi dublu faţă de avansul de 0,7% înregistrat de zona euro.
Datele Eurostat mai arată, însă, că Italia, Cipru şi România sunt singurele trei state membre UE în care Produsul Intern Brut a scăzut timp de două trimestre consecutive, în T1 şi T2 2014. În România, PIB a scăzut cu 1% în cel de-al doilea trimestru şi cu 0,2% în primele trei luni.
Citeşte şi Agricultura şi construcţiile au frânat creşterea economică, susţinută de industrie
În al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru, Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,2% în timp ce economia zonei euro a stagnat.
În cazul României, INS a confirmat miercuri datele referitoare la evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul II din 2014, potrivit cărora acesta a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul unu 2014 (date ajustate sezonier), iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,5% pe seria ajustată sezonier.
De asemenea, INS a precizat că în urma revizuirii, indicele de volum al Produsului Intern Brut din trimestrul I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, s-a modificat de la o creştere cu 0,2%, la scădere cu 0,2%.
Fondul Monetar Internaţional estima în luna aprilie că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.
Citeşte şi România a înregistrat a treia mare creştere anuală a comerţului cu amănuntul din UE