Economia României a crescut anul trecut. Produsul Intern Brut a crescut în 2021 cu 5,9%, în termeni reali. Avansul a fost susţinut mai ales de consumul populaţiei şi investiţii, în vreme ce exportul net a avut o contribuţie negativă, arată datele publicate marţi de INS, conform Mediafax.
Valoric, PIB-ul s-a ridicat anul trecut la 1.179 miliarde lei. Institutul Naţional de Statistică a revizuit astfel creşterea economică de 5,6%, pe care a anunţat-o în urmă cu o lună.
În schimb, economia României a scăzut cu 0,1% în T1 2021 faţă de T1 2020, pentru a creşte apoi cu 15,4% în T2 şi cu 6,9% în T3, diminuându-şi avansul la 2,4% în T4.
Datele INS mai arată că, din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea economică s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,8% contribuind cu +4,7% la creşterea PIB.
Pe locul doi s-a aflat formarea brută de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 4% contribuind cu +0,9% la creşterea PIB.
Exportul net a avut o contribuţie negativă la modificarea PIB (-1,5%), consecinţă a creşterii cu 13,7% a volumului importurilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai redusă a volumului exporturilor de bunuri şi servicii, cu 11,1%.
Pe ramuri industriale, la creşterea PIB, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante au avut o contribuţie de +1,7%, aceste ramuri având o pondere de 19% la formarea PIB şi un volum de activitate care s-a majorat cu 9,5%.
Industria a avut o contribuţie de +1%, cu o pondere de 21,3% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 5%, iar informaţiile şi comunicaţiile o contribuţie de +0,8%, cu o pondere de 6,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 13,4%.
Impozitele nete pe produs au participat cu 0,8% la creşterea din 2021, cu o pondere de 9,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,2%.
În schimb, construcţiile au avut o contribuţie negativă la modificarea PIB (-0,1%) ca urmare a scăderii volumului lor de activitate cu 1,8%
În T4, Produsul intern brut a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul III 2021. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, economia a avut un avans de 2,4% pe seria brută şi de 3,9% pe seria ajustată sezonier.
Citeşte şi: Preţul aurului, nou record la BNR după izbucnirea războiului din Ucraina. E cel mai scump gram din istorie!