„Economia României, performanta care SPULBERA estimările apocaliptice!”, anunţă premierul Florin Cîţu într-o postare pe Facebook.
„În trimestrul IV din 2020 economia României a crescut cu 5.3%!!! O performanță fantastică. Cea mai RAPIDA revenire a economiei din istorie.
Am promis. Am făcut. Am avut dreptate. Revenirea economiei in V, o certitudine!
În 2020, economia României, alături de cea globală, a fost lovită de cea mai mare criză din ultima sută de ani. Cu toate acestea, s-a contractat cu DOAR 3.9%.
Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic și am spulberat TOATE estimările apocaliptice.
Împreună am reușit să redresăm economia și să avem acest rezultat.
România a PERFORMAT în 2020 cu 5% mai bine decât estimarile inițiale și în medie cu 2.5% mai bine decât TOATE estimările publicate de instituțiile internaționale, CE, agențiile de rating și instituțiile financiare.
Nu ne oprim aici. Anul acesta este anul REFORMELOR si al INVESTIȚIILOR.
Corectăm 30 de ani de amânări și de populism. În acest prim mandat, de 4 ani, promit să pun economia pe o traiectorie de creștere economică sustenabilă și să creez un mediu economic în care toți românii au șansa de reuși”, a scris Florin Cîţu marţi dimineaţă.
https://www.facebook.com/florinVcitu/posts/2524440517850592
Anunţul premierului vine după ce Ministerul finanţelor a publicat, luni seară, proiectul OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Documentul prevede toate măsurile pe care le-a anunţat anterior premierul – neacordarea voucherelor de vacanţă, prorogarea termenului de aplicare a Legii pensiilor şi limitarea călătoriilor studenţilor.
Premierul Florin Cîţu a afirmat, miercuri, pe de altă parte, că nu există nicio divergenţă în Coaliţia de guvernare pe tema bugetului, dar este normal ca toţi să îşi dorească bani mai mulţi. ”Toţi vrem bani mai mulţi la buget. 7% din PIB este un deficit foarte mare”, afirmă Cîţu.
”Nu există nicio divergenţă în coaliţia de guvernare pe tema bugetului. Toţi vrem bani mai mulţi la buget. 7% din PIB este un deficit foarte mare. Asta înseamnă că politica fiscală este stimulativă în continuare şi este bine să fie aşa pentru că economia este sub potenţial”, a afirmat, miercuri, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.
Economia românească s-a contractat cu 3,9% anul trecut; PIB-ul a scăzut cu 1,5% în T4 din 2020
Economia românească s-a contractat cu 3,9% anul trecut, iar în ultimul trimestru din 2020 PIB-ul a scăzut cu 1,5% faţă de acelaşi trimestru din 2019, potrivit datelor semnal publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Conform INS, în trimestrul IV 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,3%, pe serie ajustată sezonier, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2019 a înregistrat o scădere cu 1,7%.
Pe serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut, în trimestrul IV 2020, a înregistrat o scădere cu 1,5%.
În anul 2020, comparativ cu anul 2019, Produsul Intern Brut s-a redus cu 3,9%.
„Ca urmare a revizuirii seriei brute a PIB trimestrial ca urmare a includerii estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2020 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2020, publicată în comunicatul de presă nr. 10 din 12 ianuarie 2021. Astfel: rezultatele trimestrului I 2020, comparativ cu trimestrul IV 2019, au fost revizuite de la 100,0% la 100,2% ; rezultatele trimestrului III 2020, comparativ cu trimestrul II 2020, au fost revizuite de la 105,8% la 106,1%”, precizează INS.