Economia Rusiei dă semne de revenire. Rubla a avut luni cel mai bun raport faţă de euro din ultimii doi ani

Rubla s-a întărit luni, înainte de a se deprecia la valoarea de 77 față de euro, ajungând la maximul ultimilor aproape doi ani, susținută de plata taxelor pe care companiile le datorează cu termen în această săptămână, în contextul în care piața așteaptă vineri o decizie a băncii centrale de la Moscova privind dobânda.
Filip Stan
26 apr. 2022, 13:06
Economia Rusiei dă semne de revenire. Rubla a avut luni cel mai bun raport faţă de euro din ultimii doi ani

Până la ora 17:53, rubla crescuse cu 3,6%, tranzacționându-se la la 77,25 pentru un euro, anterior atingând valoarea de 76,96, cea mai bună cotație din iunie 2020 față de moneda europeană.

Rubla era cu 3% mai puternică în raport cu dolarul, la 73,71, menținându-se în jurul nivelurilor înregistrate înainte de 24 februarie, când Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina.

Activitatea de tranzacționare rămâne discretă în comparație cu nivelurile de dinainte de 24 februarie. Evoluțiile rublei sunt limitate artificial de controlul capitalului impus de banca centrală, deoarece a pierdut abilitatea de a sprijini moneda națională prin intervențiile asupra schimburilor valutare, după ce sancțiunile Occidentului au înghețat aproape jumătate din rezervele statului.

Moneda rusească a fost sprijinită de o sumă record de 3.000 de miliarde de ruble (40,25 miliarde de dolari) pe care companiile au plătit-o pentru taxe pe luna aprilie, potrivit analiștilor consultați de Reuters. Pentru a face plățile, unele firme axate pe export trebuie să vândă valută.

Citeşte şi: Un propagandist de vârf al lui Vladimir Putin avertizează: „România plănuiește anexarea Republicii Moldova!”

Suportul taxelor ar putea duce la o întărire suplimentară a rublei, spune Veles Capital pentru Reuters, însă o diminuare a dobânzii așteptată de la banca centrală vineri ar putea diminua optimismul.

Într-un alt semn că statul vrea să stimuleze creșterea economică, președintele Vladimir Putin a propus luni reducerea ratei ipotecare subvenționate la 9%, de la 12%.

Într-o ședință televizată privind economia, Putin a lăudat deciziile guvernamentale și ale băncii centrale „luate la timp” pentru a ajuta la stabilizarea situației economice.

Banca centrală a spus luni că scurtează timpul în care calculează rata de schimb oficială cu o oră, mișcare despre care analiștii Sberbank CIB au spus că sugerează că banca centrală vede o îmbunătățire a situației lichidității privind piața de schimb valutar.

Rusia încă se confruntă cu ieșiri de capital. Proporția investitorilor străini printre deținătorii bondurilor OFZ ale trezoreriei ruse a scăzut la 17,7% în martie, cel mai jos nivel din 2012, arată datele băncii centrale de luni.

Citeşte şi: Republica Moldova l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Chişinău pentru a discuta declaraţiile despre un culoar către Transnistria

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă din nou ora în România. Dăm ceasurile înapoi
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Irinel Columbeanu, ajuns la mila prietenilor. Toate speranțele i-au fost spulberate
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Jannik Sinner câștigă pentru prima dată US Open și devine primul campion italian la simplu masculin
MediaFlux
A SCĂZUT PENSIA! LOVITURĂ TOTALĂ după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...