Economia UE în cădere. Declinul a anulat o parte din creşterea puternică din trimestrul anterior, PIB-ul pe întregul an trecut scăzând cu 6,8% după recesiunea istorică suferită de bloc în primul semestru al anului.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut la 0,9% în ianuarie, pentru prima dată în ultimele şase luni, arată datele preliminare publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), transmite Reuters.
Este cea mai ridicată rată a inflaţiei de aproape un an, în timp ce analiştii se aşteptau ca în ianuarie aceasta să urce cu 0,5%.
În ultimele patru luni ale anului trecut, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0,3%, informează Agerpres.
Creşterea inflaţiei în ianuarie se explică în principal prin faptul că preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 1,5% (faţă de 1,3% în decembrie), iar preţurile serviciilor au crescut cu 1,4% (comparativ cu o creştere de 0,7% în decembrie), în timp ce preţurile la energie au înregistrat o scădere cu 4,1% (faţă de un declin de 6,9% în decembrie).
Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 1,4% în ianuarie, de la 0,4% în decembrie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări a urcat la 1,4% în ianuarie, de la 0,2% în decembrie.
Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Estimarea publicată miercuri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 23 februarie.
În decembrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat la 0,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, la fel ca în octombrie şi noiembrie, Polonia, Ungaria, Cehia şi România.
Numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a scăzut în 2020 cu peste 80%, după ce autorităţile au impus restricţii de călătorie pentru a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INE), transmit EFE şi Reuters.
Spania a primit doar 19 milioane de turişti străini anul trecut, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 1969. De asemenea, cheltuielile turiştilor străini în 2020 au scăzut cu 78,5%, la 19,74 miliarde de euro.
Numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a atins în 2019 nivelul record de 83,5 milioane, acesta fiind al şaptelea an consecutiv de creştere a numărului de turişti. Ei au cheltuit 91,91 miliarde de euro.
Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut în 2019. În 2020, din cauza restricţiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei, turismul a contribuit cu doar 4% – 5% la Produsul Intern Brut, conform estimărilor analistului Maria Jesus Fernandez, de la Funcas.
Marţi, Spania înregistra 29.604 de noi cazuri de coronavirus (2,85 milioane de cazuri în total) şi 59.805 decese.