Economia Uniunii Europene intră în recensiune. În ceea ce priveşte domeniul econmic al zonei euro, a avut loc o recesiune în formă de W în ultimul trimestru al anului trecut, contractându-se cu 0,7% faţă de T3, dar depăşind aşteptările economiştilor.
PIB-ul pe tot anul 2020 a scăzut cu 6,8% după recesiunea istorică suferită de bloc în primul semestru al anului.
„Anul acesta, în 2021, estimarea este ca PIB-ul României va fi de 1116,8 miliarde de lei. Din discuțiile purtate până în prezent de reprezentanții între reprezentanții Guvernului României și cei ai Comisiei Europene, pentru că aceasta ne-a atras atenția încă de anul trecut că avem o problemă cu deficitul bugetar și cu finanțarea lui.
Mai mult, ne-a atras atenție și că avem o problemă cu politicile fiscale în țară. În ciuda faptului că ne-a crescut PIB, prin modul în care a fost fiscalizată economia, prin cadrul legislativ și mecanismele administrative, am pierdut foarte multe resurse financiare”, a explicat Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, la Antena3.
Specialistul atrage atenţia că România cheltuie 78 de miliarde de lei fără să aibă acești bani, deci trebuie să se împrumute.
„Ca să vă dați seama câți bani am cheltuit în plus în 2020, față de ceea ce am reușit noi să colectăm din economie, trebuie să știți că anul trecut am chetuit aproape 110 miliarde de lei. Deci, în fapt, va trebui să cheltuim cu 23, 7 miliarde de lei. Și unde putem să facem această economie?
Cele mai discutate ținte o reprezină în ordine: alocațiile pentru copii, salarii în sectorul bugetar și pensii.
Se observa că în ansamblu economiile din Europa Centrală şi de Est vor înregistra anul acesta o scădere economică mai mică decât cea a zonei euro. În est, impactul pandemiei asupra economiei va fi cel mai slab în Polonia şi cel mai dur în Croaţia, o ţară turistică, potrivit adevarul.ro.
Totodată, în regiune, Polonia ar fi urmat să recupereze cel mai repede ce a pierdut în criză. Economia poloneză erade altfel singura din UE care în criza financiară globală a reuşit să evite recesiunea, crescând până la venirea pandemiei neîntrerupt de un sfert de secol. Cât despre Germania, cea mai mare economie europeană, de care depind în mare parte industriile din est, prognoza de toamnă a CE nu aducea nimic spectaculos: o recesiune moderată urmată de o recuperare de lentă, de aproape doi ani.
În cazul României, al cărei PIB era estimat să se contracte cu 5,2% anul acesta şi să urce cu 3,3% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, CE a remarcat că scăderea din 2020 va fi mai puţin severă, însă incertitudinile rămân foarte ridicate având în vedere evoluţia recentă a pandemiei, iar „economia nu este aşteptată să revină la nivelurile de dinainte de criză înainte de sfârşitul anului 2022“. În vară, CE estima pentru România o scădere economică de minus 6% anul acesta şi o creştere de 4% în 2021. Proiecţiile nu se întindeau până în 2022.
Citeşte şi: Criză de vaccinuri în Europa? Belgia va primi doar jumătate din dozele Pfizer comandate pentru ianuarie