Economica.net: Băncile din România au investit peste 200 milioane euro în proiecte de digitalizare, în 2020

Pe fondul pandemiei, băncile din România au crescut investițiile în automatizarea proceselor, astfel că în 2020 au fost investiți peste 200 de milioane de euro în proiecte de digitalizare.
Alina Costache
19 mai 2021, 23:20
Economica.net: Băncile din România au investit peste 200 milioane euro în proiecte de digitalizare, în 2020

Înregistrarea și deschiderea de conturi online a devenit o practică tot mai frecventă și pe plan local, anul trecut ajungând la cel mai înalt nivel de până acum. Astfel, 60% dintre bănci permit deschiderea complet online, end-to-end, a conturilor, față de 25%, în 2019.

Aceste date au fost relevate prin intermediul analizei bancare internaționale FinnoScore, care a măsurat și comparat competențele digitale a peste 200 de bănci din 25 de țări din Europa și America de Nord, în 2020. Raportul este realizat începând din 2015, de compania de consultanță bancară Finnoconsult, parteneri ai Horváth. În ediția din 2020 au fost incluse opt bănci din România, iar țara noastră a reușit să se claseze între primele zece.

Potrivit raportului FinnoScore, cele mai performante bănci din România, din perspectiva gradului de digitalizare, sunt Banca Transilvania, ING Bank, Libra Bank, BCR și Raiffeisen Bank. CEC Bank a avut cea mai mare creștere față de 2019 dintre toate băncile analizate, aproape dublându-și scorul, în 2020.

Citeste si Lovitură pentru milioane de români. Preţul gazelor creşte cu 25%

Băncile din România, analizate în funcție de peste 300 de criterii

Băncile prezente în analiza FinnoScore au fost analizate în funcție de peste 300 de criterii, împărțite în 12 categorii, printre care: vânzările online, comunicarea multicanal, funcționalitatea aplicației mobile și a internet banking-ului, vizibilitatea strategiilor de inovare digitale, prezența în social media, programele de loializare, gradul de implementare a unui proces complet (end-to-end) de online onboarding, prin care clienții își pot crea și utiliza un cont bancar exclusiv online etc.

Astfel, cel mai bine cotată bancă românească este Banca Transilvania, care ocupă poziția a șasea în clasament, atuurile din punct de vedere al digitalizării fiind: (1) online onboarding-ul, categorie la care este una dintre cele două bănci din top 10 care a obținut punctaj maxim, (2) programele de loialitate și (3) gradul de vizibilitate a strategiei de inovație în fața clienților.

Potrivit raportului FinnoScore, cele mai performante bănci din România, din perspectiva gradului de digitalizare, sunt Banca Transilvania, ING Bank, Libra Bank, BCR și Raiffeisen Bank. CEC Bank a avut cea mai mare creștere față de 2019 dintre toate băncile analizate, aproape dublându-și scorul, în 2020. Acest salt se datorează în special implementării recente a procesului de online onboarding pentru noii clienți.

„Pandemia a impulsionat digitalizarea sistemului bancar la nivel internațional, dar în țări ca România, care mai avea de lucrat la acest capitol în 2019, efectul a fost mult mai evident. Oamenii au devenit mult mai deschiși la tot ceea ce înseamnă interacțiunea virtuală cu banca, iar băncile și-au îmbunătățit și eficientizat procesele și au creat interfețe mai prietenoase și ușor de folosit. Nu doar numărul de clienți care își fac conturi exclusiv online a crescut, dar și aplicațiile bancare mobile au devenit din ce în ce mai competitive. În 2019, circa jumătate dintre băncile din România ofereau aplicații mobile competitive. Un an mai târziu, în 2020, aproape toate băncile analizate au investit în dezvoltarea aplicațiilor mobile și pun la dispoziția clienților servicii digitale mobile mult mai bune”, a explicat Iulia Malioukis, reprezentant Horváth.

Ţara noastră a înregistrat îmbunătățiri minore în comparație cu 2019

Printre concluziile analizei, reprezentantul Horváth a evidențiat și potențialul de creștere pe care țara noastră îl are pe segmentul de transparență a tarifelor și comunicare multicanal. În aceste arii, România a înregistrat îmbunătățiri minore în comparație cu 2019.

Citeste si Centralele termice pe gaze ar putea fi INTERZISE în România. Agenţia Internaţională pentru Energie propune interzicerea comercializării lor din 2025

La nivel internațional, crearea și operarea exclusiv online a conturilor bancare (onboarding online) a atins un nivel maxim în 2020, în condițiile în care 66% dintre bănci au permis deschiderea completă a contului în mediul online, comparativ cu 55% în 2019. De asemenea, doar 17% dintre cele peste 200 de bănci analizate au reușit să facă vizibile în fața clienților eforturile reale pe segmentul de inovație digitală pe care le fac.

„Una dintre principalele tendințe pentru 2021, care se concretizează deja, este avântul neobăncilor, cum sunt Revolut, N26 sau PayPal. Analiza FinnoScore arată că atuurile neobăncilor față de băncile tradiționale constau într-un dialog constant și bine adaptat publicului țintă, concentrarea mai mare pe optimizarea prezenței online, pe facilitarea proceselor de deschidere a conturilor online, pe crearea de aplicații intuitive și ușor de utilizat, precum și pe lucrul continuu la noi funcții care le sunt comunicate cu succes clienților”, a conchis Iulia Malioukis.

Horváth este una dintre cele mai importante companii internaționale, independente, de consultanță în management, prezentă și pe piața din România, începând cu 2005. Compania a fost înființată în Stuttgart, în 1981.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Video controversat cu Adrian Minune și sora lui Sorinel Puștiu! Cum a apărut manelistul, alături de Liliana | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se plantează, de fapt, trandafirii fără rădăcini. Sfaturi de la cei mai buni grădinari
Capital.ro
România a pierdut unul din cei mai mari actori ai țării. A fost o legendă. Nimeni nu va mai fi ca el
Playtech.ro
Ce să plantezi lângă ardeiul gras ca să obții o recoltă dublă. Trucul simplu pe care îl aplică adesea grădinarii cu experiență
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Cine este Liliana, sora lui Sorinel Puștiu! Femeia surprinsă alături de Adrian Minune are doi copii | FOTO
Spynews
Cum afectează Luna Plină de pe 13 aprilie 2025 zodiile. Berbecii, printre cei mai influențați nativi
Evz.ro
România, în pericol indiferent cine câștigă alegerile. Sub Ungaria sau Bulgaria de acum...
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Miss Europa a murit după ce a fost spulberată de o mașină! Aceasta a fost fugărită de polițiști înainte de a se stinge din viață
Cancan.ro
Cele mai OBRAZNICE apariții în mall! Vedetele s-au mulat de tot și le-au arătat bărbaților TOT. Recunoști cine sunt posesoarele din imagine?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Luiza Melencu trăiește? Monica Melencu, anunț după ani de zile: De omorât, nu le-a omorât. Ăsta a fost un teatru
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Bunica mi-a arătat cum să albesc hainele albe fără a folosi substanțe chimice. Este una dintre cele mai ușoare și accesibile metode.
MediaFlux
ANAF cere tuturor românilor declarații. Se fac controale și se dau sancțiuni
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card