TVA crește la 21%, împreună cu taxele și impozitele pe toate tipurile de proprietăți. Aceste schimbări vor veni cu siguranță până în vară, iar structurile care se vor ocupa de implementarea lor spun că se așteaptă să se întâmple „din moment în moment”. Deși este scenariul cu cea mai mică posibilitate de a se întâmpla, majorările pot veni chiar înainte de alegerile din 4 mai, aproape sigur între cele două tururi stabilite pentru 4, respectiv 18 mai 2025. Economica scria încă din noiembrie 2024 că majorările de taxe sunt inevitabile și, mai mult, ele au fost asumate de Guvernul de atunci (tot Ciolacu și având în centru tot PSD și PNL) în fața Comisiei Europene și a FMI.
Aceste schimbări vor veni cu siguranță până în vară, iar structurile care se vor ocupa de implementarea lor spun că se așteaptă să se întâmple „din moment în moment”.
Deși este scenariul cu cea mai mică posibilitate de a se întâmpla, majorările pot veni chiar înainte de alegerile din 4 mai, aproape sigur între cele două tururi stabilite pentru 4, respectiv 18 mai 2025.
Economica.net scria încă din noiembrie 2024 că majorările TVA şi de taxe sunt inevitabile și, mai mult, ele au fost asumate de Guvernul de atunci (tot Ciolacu și având în centru tot PSD și PNL) în fața Comisiei Europene și a FMI.
Mai multe amănunte în articolul din Economica.net.
Pe 30 iunie 2025 se încheie perioada de plafonare a prețurilor la energie electrică, asigurări auto RCA și alimente de bază. Autoritățile au anunțat deja că nu vor mai prelungi măsurile existente în forma actuală, iar în lipsa unei intervenții rapide, românii ar putea resimți efectele crizei în facturi și la cumpărături.
În cazul energiei, Guvernul a transmis că va introduce un nou mecanism de sprijin, dedicat exclusiv consumatorilor vulnerabili.
Acesta va fi elaborat de Ministerul Energiei și Ministerul Muncii și va include o redefinire a criteriilor de eligibilitate, astfel încât mai mulți români să poată beneficia de subvenții.
În ceea ce privește asigurările auto RCA, plafonarea prețurilor va expira tot pe 30 iunie, însă atât guvernanții, cât și reprezentanții pieței de profil, s-au exprimat în favoarea renunțării la această măsură.
În aceeași zi expiră și plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază. Deși au existat anumite discuții despre menținerea plafonului, însă numai pentru produsele românești, până în prezent nu a fost prezentată nicio propunere oficială.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul anului că se dorește menținerea plafonării prețurilor la energie pe tot parcursul anului 2025, însă fără a preciza sursa fondurilor necesare.
„Vom încerca să acoperim tot anul. Vom veni, împreună cu domnul ministru al energiei, cu toate detaliile. În acest moment, lucrează la nivel guvernamental toți cei trei vicepremieri împreună cu ministrul energiei și vom veni cu soluții.
De asemenea, Comisia, după cum bine știți, trebuie să ne spună ce nu a funcționat și unde sunt problemele, și mai avem și o decizie a CCR-ului pentru care așteptăm motivarea. Nu putem lua o decizie până nu avem toate informațiile”, a precizat Marcel Ciolacu.