Specialistii ne spun mereu ca este bine sa economisim cat mai devreme in viata, dar cine se gandeste sa puna 2 euro deoparte la 20 de ani. Obiceiul economisirii apare in general dupa 30 de ani, insa atunci va trebui sa economisesti mult mai multi bani pentru a construi o avere pana la 65 de ani.
Pe masura ce inaintezi in varsta, necesarul de economisire creste exponential. La 40 de ani va trebui sa pui deoparte de 10 ori mai multi bani zilnic pentru a ajunge la o avere de peste un milion de euro la 65 de ani, potrivit wall-street.ro.
Averea estimata a fost calculata luand in calcul plasarea sumelor economisite o data pe luna, la fel si reinvestirea dobanzii, la un randament mediu de 12% anual. Inflatia nu a fost luata in calcul, dar pentru a reusi sa obtii averea din tabel (dupa efectul de erodare al inflatiei) ia in calcul inmultirea sumei economisite intr-un an cu inflatia medie anuala. Daca inflatia medie va fi 3%, nu vei mai pune deoparte 60 de euro pe luna, ci 60,15 euro. Nu trebuie sa fiti atat de exacti, dar tineti cont ca intr-un an cu inflatie mai ridicata, la final de an adaugati cativa euro in plus in conturi pentru a tine pasul cu inflatia.
Randamentul de 12% pe an pare foarte mult, insa el poate fi obtinut in Statele Unite, in conturile de pensii scutite de impozit, asa ca ar putea fi obtinut si in Romania, fie investind in fonduri de pensii, fie direct pe bursa, cumparand un fond pe indicele general al pietei, BET. In medie, in 40-45 de ani, indiferent de corectiile si crizele prin care va trece piata, vei obtine un randament mediu superior dobanzilor bancare si care va depasi cu siguranta 10%.