‘Investițiile în Europa, inclusiv în România, sunt pe un trend de reducere. România este șef de filă pe stimularea consumului, în loc să încurajeze investițiile. Ar putea, teoretic, în România și în Europa, să vină bursa care să ofere surse de finanțare pentru investiții. Soluția pentru România este schimbarea Bursei de Valori ca mijloc de finanțare. Numai că pentru asta este nevoie de un shift cultural, de o schimbare. Firmele trebuie să devină transparente pentru toată lumea, lucru care în România necesită multă schimbare culturală, la fel și în Europa. Noi suntem sincroni cu Europa, dar mai mult la lucrurile rele. Nici Europa nu prea face ce ar trebui să facă, la fel ca și România. România stă încă bine pe segmentul macro-economic și mai puțin pe tema reformelor structurale. La momentul 2015, dintre cele 24 de economii emergente, România stă cel mai bine, dar cu ce se întâmplă acum nu o să mai stăm bine. Pe de altă parte, România este a 17-a țară, în ceea ce privește reformele structurale, deși am urcat acolo de pe locul 20, în ultimul an’, a explicat Lazea, potrivit Agerpres.
Potrivit oficialului BNR, clasa politică din România a ales să fie exuberantă într-o perioadă de vremuri tulburi, pentru a răspunde mai degrabă așteptărilor publicului.
‘Când vremurile se anunță tulburi și în lume se prezic furtuni, o țară trebuie să aleagă între a fi exuberantă sau a fi moderată. La noi, alegem exuberanța și nu putem acuza clasa politică de acest lucru. Clasa politică vrea să fie exuberantă, pentru că astea sunt așteptările publicului. Noi, ca societate, trebuie să ne hotărâm dacă în vremurile de furtună ne strângem provizii pentru vremuri grele sau vrem să fim extravaganți’, a spus Valentin Lazea.
Oxygen Events organizează, joi, cu sprijinul Asociației Române a Băncilor (ARB) și Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), o nouă ediție a Summitului Bancar: ‘Banking 365 — Banca Viitorului’.
În cadrul evenimentului se discută pe marginea ultimelor informații macroeconomice, a limitelor și măsurilor de aplicare a Legii dării în plată, precum și despre strategiile de abordare a politicii de economisire/creditare, creșterea încrederii în serviciile oferite de bănci și tendințe de digitalizare a băncilor.