Rata inflației a crescut de la 4,6% în septembrie la 5,1% în decembrie, depășind estimările băncii centrale care prevedea o inflație de 4,9% pentru finalul anului 2024. În acest context, economiștii se așteaptă ca BNR să nu reușească să atingă ținta de inflație nici la finele anului 2025, pentru al cincilea an consecutiv.
BNR explică faptul că inflația mai ridicată a fost determinată, în special, de scumpirea carburanților, ca urmare a aprecierii dolarului american pe piețele internaționale, precum și de creșterea prețurilor alimentelor, influențată de seceta severă din vara anului trecut. Deși banca centrală estimează că rata inflației va scădea în primele luni ale anului 2024, această scădere va fi mai lentă decât s-ar fi dorit, iar inflația va rămâne mai ridicată decât în prognozele anterioare.
„Noile evaluări reconfirmă perspectiva scăderii ratei anuale a inflației în primele trei luni ale anului curent, dar pe o traiectorie mai ridicată decât cea anticipată anterior”, arată reprezentanții BNR, potrivit Profit.ro.
Această scădere va fi susținută de un efect de bază favorabil și o reducere a inflației importate, dar va fi contrabalansată de creșterea prețurilor alimentelor și energiei, cauzată de condițiile meteo nefavorabile și de majorările cotațiilor unor mărfuri.
Citește și: Şedinţă crucială la BNR. Ce se întâmplă cu dobânzile la creditele românilor UPDATE
De asemenea, Banca Națională a României a revizuit estimările de inflație, ajustând prognoza pentru martie 2024. Dacă în raportul din noiembrie BNR estima o scădere a inflației la 3,7% la sfârșitul lunii martie, acum aceasta nu mai consideră că o astfel de scădere este fezabilă, iar inflația va rămâne mult peste ținta de 2,5% stabilită de BNR.
Este pentru al patrulea an consecutiv când inflația depășește ținta băncii centrale, iar în ultimele luni inflația a fost deasupra limitei superioare a intervalului de variație stabilit de BNR.
De fapt, inflația a fost sub 3,5% doar din aprilie 2021, iar de când BNR a introdus țintirea directă a inflației, în august 2005, inflația a fost peste limita superioară a intervalului de variație în 55% din timpul scurs până acum. Aceasta a fost mai ales o problemă în perioadele în care modificările fiscale au influențat negativ politica monetară, cum ar fi în timpul reducerii TVA sau când deficitele bugetare au fost mai mari.