Economiştii Socol şi Armeanu: Noul Cod Fiscal va stimula o creşterea economică sustenabilă

Analiștii Economici Cristian Socol și Dan Armeanu consideră adoptarea Noului Cod Fiscal drept un pas important al planului de relaxare fiscală al Guvernului, iar rezultatele pozitive vor putea fi observate la nivelurile consolidării creșterii economice, consumului populației, creării de locuri de muncă și atragerii de investiții străine.
Iulian Tudor
02 iul. 2015, 08:01
Economiştii Socol şi Armeanu: Noul Cod Fiscal va stimula o creşterea economică sustenabilă

Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, și Dan Armeanu, profesor la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori a ASE București, salută adoptarea Noului Cod Fiscal prin intermediul unor analize publicate pe platforma Ora Nouă.

„În ultimul timp s-a redus CAS, TVA la alimente și s-a adoptat Codul fiscal ce consfințește o diminuare substanțială a impozitelor care este benefică economiei. (…) Relaxarea fiscală este necesară acum pentru reechilibrarea și consolidarea modelului de creștere economică”, consideră profesorul Dan Armeanu.

Acesta este de părere că „este momentul relaxării fiscale, dar este necesară și creșterea eficienței finanțelor publice și realizarea de reforme majore pentru ca actualul Cod fiscal să fie implementat”. Astfel, pentru ca România să devina mai atractivă pentru investitorii străini față de celelalte țări, are nevoie de „un regim fiscal mai atractiv ceea ce presupune o reducere de impozite și taxe în zonele în care regimul fiscal este ridicat (în special în zona impozitării muncii și în zona TVA)”, măsuri deja acoperite de noul Cod Fiscal.

De asemenea, Cristian Socol a menționat în analiza sa că „măsurile propuse vor stimula creșterea economică spre 4% – 4,5% în 2016, vor crește consumul și investițiile, vor stimula crearea de locuri de muncă, se va îmbunătăți colectarea și se va reduce evaziunea fiscală”.

În aceste condiții, singurul aspect care ar trebui să fie asigurat ar fi stabilitatea și sustenabilitatea noilor reguli fiscale. Acestea sunt din fericire două aspecte rezolvate prin intermediul actualului context macroeconomic al României – „stabilizarea datoriei publice brute la 40% din PIB (35% din PIB dacă scoatem bufferul și celelalte active) în ipoteza creșterii economice de 4% si a unei inflații de 1,9%” vor genera un deficit sustenabil pentru economia României în 2016 de 2,26% din PIB.

Mai mult, Socol subliniază că vocile alarmiste care susțin că deficitul bugetar al României trebuie să fie păstrat la un nivel care sufocă economia ar trebui ignorate. „Să susții în continuare că 1,1% din PIB trebuie să fie deficitul bugetar al României la anul este ori încăpățânare ori prostie”, crede Cristian Socol.

Acesta mai consideră că sufocarea unei economii care a intrat pe o panta de creștere ar fi o greșeală fundamentală din punct de vedere macroeconomic, fiind o tactică contraproductivă în condițiile în care România are ca obiectiv apropierea rapidă de standardele UE și obținerea unei convergențe reale.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ceaiul bogat în vitamina K care te ajută să ții glicemia sub control. Mulți care suferă de diabet nu știu de el
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
În sfârșit, ninge și la București. Iarna pune stăpânire pe jumătate din țară
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
În SUA, teoria conspirației despre „dârele chimice” capătă avânt pe fondul dezbaterilor despre geoinginerie
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)