Economiştii Socol şi Armeanu: Noul Cod Fiscal va stimula o creşterea economică sustenabilă

Analiștii Economici Cristian Socol și Dan Armeanu consideră adoptarea Noului Cod Fiscal drept un pas important al planului de relaxare fiscală al Guvernului, iar rezultatele pozitive vor putea fi observate la nivelurile consolidării creșterii economice, consumului populației, creării de locuri de muncă și atragerii de investiții străine.
Iulian Tudor
02 iul. 2015, 08:01
Economiştii Socol şi Armeanu: Noul Cod Fiscal va stimula o creşterea economică sustenabilă

Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, și Dan Armeanu, profesor la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori a ASE București, salută adoptarea Noului Cod Fiscal prin intermediul unor analize publicate pe platforma Ora Nouă.

„În ultimul timp s-a redus CAS, TVA la alimente și s-a adoptat Codul fiscal ce consfințește o diminuare substanțială a impozitelor care este benefică economiei. (…) Relaxarea fiscală este necesară acum pentru reechilibrarea și consolidarea modelului de creștere economică”, consideră profesorul Dan Armeanu.

Acesta este de părere că „este momentul relaxării fiscale, dar este necesară și creșterea eficienței finanțelor publice și realizarea de reforme majore pentru ca actualul Cod fiscal să fie implementat”. Astfel, pentru ca România să devina mai atractivă pentru investitorii străini față de celelalte țări, are nevoie de „un regim fiscal mai atractiv ceea ce presupune o reducere de impozite și taxe în zonele în care regimul fiscal este ridicat (în special în zona impozitării muncii și în zona TVA)”, măsuri deja acoperite de noul Cod Fiscal.

De asemenea, Cristian Socol a menționat în analiza sa că „măsurile propuse vor stimula creșterea economică spre 4% – 4,5% în 2016, vor crește consumul și investițiile, vor stimula crearea de locuri de muncă, se va îmbunătăți colectarea și se va reduce evaziunea fiscală”.

În aceste condiții, singurul aspect care ar trebui să fie asigurat ar fi stabilitatea și sustenabilitatea noilor reguli fiscale. Acestea sunt din fericire două aspecte rezolvate prin intermediul actualului context macroeconomic al României – „stabilizarea datoriei publice brute la 40% din PIB (35% din PIB dacă scoatem bufferul și celelalte active) în ipoteza creșterii economice de 4% si a unei inflații de 1,9%” vor genera un deficit sustenabil pentru economia României în 2016 de 2,26% din PIB.

Mai mult, Socol subliniază că vocile alarmiste care susțin că deficitul bugetar al României trebuie să fie păstrat la un nivel care sufocă economia ar trebui ignorate. „Să susții în continuare că 1,1% din PIB trebuie să fie deficitul bugetar al României la anul este ori încăpățânare ori prostie”, crede Cristian Socol.

Acesta mai consideră că sufocarea unei economii care a intrat pe o panta de creștere ar fi o greșeală fundamentală din punct de vedere macroeconomic, fiind o tactică contraproductivă în condițiile în care România are ca obiectiv apropierea rapidă de standardele UE și obținerea unei convergențe reale.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente sau case. Taxa pe care trebuie să o plătească
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât vei primi la pensie. Calculul simplu care te ajută să-ți estimezi venitul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare la inspecția tehnică periodică (ITP). Devine obligatoriu pentru cei care au mașini mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre