Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, și Dan Armeanu, profesor la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori a ASE București, salută adoptarea Noului Cod Fiscal prin intermediul unor analize publicate pe platforma Ora Nouă.
„În ultimul timp s-a redus CAS, TVA la alimente și s-a adoptat Codul fiscal ce consfințește o diminuare substanțială a impozitelor care este benefică economiei. (…) Relaxarea fiscală este necesară acum pentru reechilibrarea și consolidarea modelului de creștere economică”, consideră profesorul Dan Armeanu.
Acesta este de părere că „este momentul relaxării fiscale, dar este necesară și creșterea eficienței finanțelor publice și realizarea de reforme majore pentru ca actualul Cod fiscal să fie implementat”. Astfel, pentru ca România să devina mai atractivă pentru investitorii străini față de celelalte țări, are nevoie de „un regim fiscal mai atractiv ceea ce presupune o reducere de impozite și taxe în zonele în care regimul fiscal este ridicat (în special în zona impozitării muncii și în zona TVA)”, măsuri deja acoperite de noul Cod Fiscal.
De asemenea, Cristian Socol a menționat în analiza sa că „măsurile propuse vor stimula creșterea economică spre 4% – 4,5% în 2016, vor crește consumul și investițiile, vor stimula crearea de locuri de muncă, se va îmbunătăți colectarea și se va reduce evaziunea fiscală”.
În aceste condiții, singurul aspect care ar trebui să fie asigurat ar fi stabilitatea și sustenabilitatea noilor reguli fiscale. Acestea sunt din fericire două aspecte rezolvate prin intermediul actualului context macroeconomic al României – „stabilizarea datoriei publice brute la 40% din PIB (35% din PIB dacă scoatem bufferul și celelalte active) în ipoteza creșterii economice de 4% si a unei inflații de 1,9%” vor genera un deficit sustenabil pentru economia României în 2016 de 2,26% din PIB.
Mai mult, Socol subliniază că vocile alarmiste care susțin că deficitul bugetar al României trebuie să fie păstrat la un nivel care sufocă economia ar trebui ignorate. „Să susții în continuare că 1,1% din PIB trebuie să fie deficitul bugetar al României la anul este ori încăpățânare ori prostie”, crede Cristian Socol.
Acesta mai consideră că sufocarea unei economii care a intrat pe o panta de creștere ar fi o greșeală fundamentală din punct de vedere macroeconomic, fiind o tactică contraproductivă în condițiile în care România are ca obiectiv apropierea rapidă de standardele UE și obținerea unei convergențe reale.