Economistul Iancu Guda explică: ”A doua mașină a unei familii e un moft. Dacă nu mergi 1.000 de km pe lună, nu merită achiziția”

Iancu Guda a devenit unul dintre liderii de opinie în domeniul economic-financiar, sfaturile acestuia despre investiții și educație financiară fiind urmate de foarte mulți români.
Filip Stan
06 nov. 2023, 13:52
Economistul Iancu Guda explică: ”A doua mașină a unei familii e un moft. Dacă nu mergi 1.000 de km pe lună, nu merită achiziția”

Când vine vorba despre mașini, Iancu Guda explică faptul că România are cel mai mare număr de mașini, raportat la populația activă, din Europa, ceea ce arată că destul de multe dintre automobilele cumpărate de români sunt doar un moft.

”Dacă ne uităm la cifre, avem o populație adultă, activă, de 10 mil. de locuitori (…) și avem, atenție, 9 milioane de mașini înmatriculate în România! Este cea mai mare pondere din Europa, dacă raportăm la segmentul 18 – 65 de ani. Eu cred că avem mai multe mașini decât avem nevoie, din cauza unor dorințe, a unor situații punctuale, a unor momente în viață – când mergem în concediu cu toată familia. Avem familii cu două mașini și vedem că nu ambele rulează al fel de mult. A doua mașină a familiei – chiar și a treia – devine un moft, o aroganță și nu este o decizie financiară care să ne facă bine. Unele familii își permit, pentru că au atât de mulți bani încât au un garaj cu șapte mașini și este o chestie de statut, de moft, poate de pasiune în unele cazuri. Din păcate, altele nu-și permit și aici intervine o problemă: avem mai multe mașini decât avem nevoie” a spus economistul.

Citește și: DOCUMENT Scandal uriaş înainte de Crăciun. Românii nu-şi mai pot vinde porcii din gospodării, şedinţă de urgenţă pentru modificarea legii UPDATE

Iancu Guda a oferit repere celor care vor să-și achiziționeze o mașină personală: ”Eu am făcut un calcul. Sigur că este subiectiv, pentru că am făcut estimări pe medie. Am pus cap la cap niște date și concluzia este următoarea: dacă nu mergi cu mașina cam 1000 de km pe lună, achiziția este o decizie financiară greșită. Alternativa de a merge cu taxiul este mai ieftină”.

Economistul spune că, în momentul în care-ți cumperi o mașină, blochezi banii dați pe mașină, în primul rând: ”Lumea zice că dacă-mi iau o mașină cu 30.000 și o revând peste 5 ani cu 20.000, am pierdut 10.000. Fals! Ai pierdut 10.000, în primul rând. Dar acei 30.000 dacă-i aveai și nu-i blocai într-o mașină?”. ”A nu bloca 30.000 de euro pe 5 ani, înseamnă, la 10% pe an, cel puțin 15.000 de euro” afirmă acesta, în continuarea argumentației. ”Deci, pe lângă pierderea prețului, mai ai și banii pe care puteai să-i investești și care nu mai lucrează pentru tine. Apoi, a avea o mașină implică și combustibil, întreținere, revizie anuală, asigurări, cauciucuri” a mai spus Iancu Guda, pentru ProMotor.

Citește și: Ministrul Agriculturii promite prețuri mai mici la anumite alimente înainte de sărbătorile de iarnă: Au scăzut preţurile şi la cozonac, şi la drojdie