Nu degeaba România se află la coada Europei din punct de vedere al nivelului de educație financiară. Economistul Iancu Guda aduce în atenție românilor că sunt interesați mai degrabă de divertisment, de producții TV precum „Las Fierbinți” decât de informații care să le aducă prosperitate.
„Doar 1% dintre români investesc la bursă, americanii 50%, iar ei la masă discută despre cum a evoluat bursa astăzi, iar noi ne uităm la Las Fierbinți.
1 milion de români se uită zi de zi la Las Fierbinți. E un serial și o producție extraordinară din punctul de vedere al divertismentului și al reflectării oglinzii soicale mai ales din zona rurală, una dintre cele mai bune producții românești care ne face să devenim conștienți de realitatea poporului român.
Întrebarea mea este: ‘cum schimbăm acest lucru?’. Vezi niște comportamente acolo care te amuză, dar care nu sunt niște baze care pot aduce un progres pentru dezvoltare. E bășcălie, de distrăm, dar cum progresăm? Băltim în același nivel. Progresul vine numai prin educație și investiții”, a declarat Iancu Guda, în podcastul „The Concept”.
Una dintre cele mai neinspirate decizii financiare ale românilor reprezintă cheltuielile pentru pasive, efectuate prea devreme și pentru o perioadă prea lungă de timp.
„Blocăm prea mulți bani, prea devreme, pe credite prea mari către pasive ne blochează banii și nu ne cresc avuția, vorbim despre achiziții de haine, gadgeturi, mașini, imobiliare. Vrem să dăm bine, să arătăm bine, să avem lucruri frumoase, care ne fac să părem că suntem bogați, dar suntem dependenți financiar.
Dar suntem dependenți financiar. Dacă ne oprim din muncă sau dacă Doamne-ferește avem un accident sau o problemă, suntem poporul cel mai dependent financiar. Acest lucru se vede prin mulți indicatori. Cel mai important este rata veniturilor pasive, adică atunci când banii intră în casă, cât la sută din bani sunt munciți din salariu și cât la sută din bani sunt generați din banii noștri. Poporul român are 5% din venituri generate din venituri pasive (…) Din 100 de lei care intră în gospodărie, 5 lei vin din investiții de orice natură – chirii, dividende, obligațiuni etc”, a mai comentat Iancu Guda.