„Sunt vreo 50. Cum pot justifica asta? Suntem pe cale să acţionăm în acest sens”, a declarat Correa, un lider socialist care întreţine relaţii tensionate cu Washingtonul, în cursul unei întâlniri cu reprezentanţi ai presei străine acreditaţi la Quito.
Întrebat în legătură cu posibilitatea de a cere plecarea militarilor americani, liderul ecuadorian a răspuns afirmativ. „Suntem pe cale să facem acest lucru”, a afirmat el, fără să precizeze numărul soldaţilor în cauză. „Din nefericire, aceşti indivizi sunt infiltraţi în atâtea sectoare încât ce este scandalos apare ca normal„, a mai insistat Rafael Correa, unul dintre stâlpii „anti-imperialismului” american în regiune.
Purtătorul de cuvânt al ambasadei SUA la Quito, Jeffrey Weinshenker, a precizat pentru AFP că, până în prezent, nu a primit o „notă oficială” din partea guvernului de la Quito.
„Sunt vreo 20 de angajaţi ai Departamentului Apărării al Statelor Unite, militari şi civili, trimişi în Ecuador şi acreditaţi conform uzanţelor. Toate activităţile noastre sunt realizate cu acordul explicit al autorităţilor ecuadoriene”, a subliniat el.
Preşedintele Correa nu se află la prima izbucnire împotriva prezenţei americane în ţara sa. În 2009, el a decis să nu reînnoiască acordul care permitea Statelor Unite să opereze pe o bază militară antidrog situată pe teritoriul Ecuadorului.
Recent, Rafael Correa a condamnat ajutorul acordat de CIA Columbiei, în 2008, cu prilejul unui raid peste graniţă, în Ecuador, împotriva gherilei FARC. De asemenea, el s-a declarat surprins de prezenţa militarilor americani la bordul unui elicopter al armatei ecuadoriene