Afișarea Rezultatelor la Evaluarea Națională 2019, pe București, va avea loc marți, 25 iunie, pe site-ul Ministerului Educației.
Vezi și: Rezultate Evaluare Națională 2019
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BUCUREŞTI
Astfel, elevii își pot afla notele la limba română, matematică și limba maternă, înainte de contestații.
Rezultatele la Evaluarea Națională 2019 București vor putea fi consultate și pe RomaniaTV.net împreună cu alte informații utile pentru elevi, despre etapele care urmează pentru admiterea la liceu.
Tot marți, elevii nemulțumiti de note vor putea depune contestații, între orele 14:00 și 20:00.
Topul claselor de mate-info din Capitală, după ultima medie de admitere de anul trecut:
”În TOP 10 unități de învățământ din București ponderea cea mai mare o are sectorul 1, cu 4 unități de învățământ, având şi cea mai mare rată de succes şi promovabilitate. La nivelul sectorului 2 se regăsesc în ierarhie tot 4 unități de învățământ în TOP 10. Sectoarele 5 și 6 sunt reprezentate de câte o unitate școlară. În acest top nu se regăsesc unități de învățământ din sectoarele 3 și 4”, notează specialiștii ISMB-CMBRAE în analiza citată.
Punctajele sunt obțiunute din corelarea a șapte criterii numite ”criterii de performanță și succes” la fiecare școală în parte.
Criteriul 1 – Rata de promovare la Evaluarea Națională – adică numărul candidaților cu media la Evaluarea Națională mai mare sau egală cu 5 raportat la numărul de candidați prezenți.
Criteriul 2 – Rata de success a absolvirii. Asta înseamnă numărul candidaților cu media la Evaluarea Națională mai mare sau egală cu 5, raportat la numărul de candidați înscriși în clasa a VIII-a.
Criteriul 3 – Rata de absolvire – Nr. absolvenților clasei a VIII-a raportat la numărul de candidați înscriși în clasa a VIII-a.
Criteriul 4 – Rata de prezență la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a – Numărul absolvenților prezenți la Evaluarea Națională raportat la numărul de candidați înscriși.
Criteriul 5 – Rata mediilor între 9 și 9,50 – Ponderea mediilor mai mari sau egale cu 9 și mai mici decât 9,50 din numărul candidaților prezenți
Criteriul 6 – Rata mediilor între 9,50 și10 – Ponderea mediilor mai mari sau egale cu 9,50 și mai mici decât 10 din numărul candidaților prezenți
Criteriul 7 – Rata mediilor de 10 – Ponderea mediilor de 10 din numărul candidaților înscriși prezenți
TOP 10 ȘCOLI PE SECTOARE, POTRIVIT ANALIZEI CMBRAE
TOP 10 școli gimnaziale în Sectorul 1
TOP 10 școli gimnaziale în Sectorul 2
TOP 10 școli gimnaziale în Sectorul 3
TOP 10 școli gimnaziale în Sectorul 4
TOP 10 școli gimnaziale în Sectorul 5
TOP 10 școli gimnaziale în Sectorul 6
3 – 7 iulie 2019: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere și introducerea în baza de date computerizată a datelor din fișele de înscriere;
4 – 8 iulie 2019: Verificarea de către candidați și părinți a fișelor editate de calculator, corectarea greșelilor și listarea fișelor corectate din calculator;
12 iulie 2019: Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2019-2020;
15 – 18 iulie 2019: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
9, 22 și 23 iulie 2019: Rezolvarea de către comisia județeană de admitere a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate
Media generală obţinută în cadrul EN VIII are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.
Astfel, formula de calcul este următoarea: MA= 0,2 × ABS + 0,8 × EN . MA reprezintă media de admitere la liceu, ABS media generală a claselor V – VIII, iar EN este media generală obținută la examenul de capacitate.
Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.
Rezultatele de la Evaluarea Națională vor fi afișate la avizierele școlilor, pe site-ul Ministerului Educației – edu.ro, dar și de către Edupedu.ro marți, 25 iunie. Acestea sunt primele rezultate obținute de elevi la examen și vor fi afișate până la ora 12:00, prevede calendarul de Evaluare Națională. Elevii își vor vedea marți dimineață notele de la examene, iar cei nemulțumiți pot să depună contestații, în aceeași zi.
Calendarul de Evaluare Națională 2019 prevede că depunerea contestațiilor are loc marți, 25 iunie, între orele 14:00 și 20:00. Profesorii evaluatori au la dispoziție 3 zile pentru soluționarea contestațiilor. Rezultatele finale de la Evaluarea Națională vor fi afișate pe 29 iunie 2019.
Fiecare lucrare de examen este corectată și punctată de către doi profesori, care lucrează în săli separate.
Evaluarea lucrărilor de examen se face “cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o trece pe lucrare, se arată în metodologie.
Dacă diferența dintre notele date de cei doi profesori evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, atunci notele se trec pe lucrare cu cerneală roșie și cei doi semnează.
Nota finală este calculată de președintele comisiei de examen (adică de director sau directorul adjunct al școlii) și reprezintă media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori, fără rotunjire. Nota finală este trecută pe lucrare de către președintele comisiei, în prezența profesorilor evaluatori, și este înregistrată în catalogul evaluării naționale, prevede Ordinul privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2018-2019.
Dacă diferența dintre notele puse de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, atunci lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. Nota finală este apoi calculată luând în considerare cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare și este înregistrată în catalogul evaluării naționale. Sub nota finală semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei.
După ce sunt corectate toate lucrările de la examene, comisia din centrul zonal de evaluare calculează pentru fiecare elev media generală la evaluarea națională, ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obținute la probe.
Metodologia de Evaluare statuează că președintele comisiei de examen și secretarul din centrul zonal de evaluare sunt obligați să asigure, pentru fiecare disciplină la care se organizează evaluarea, o sesiune de instruire pentru evaluatori. Scopul instruirii este de a diminua diferențele dintre evaluatori în aplicarea baremului de evaluare și de notare. “Se interzic interpretările personale și efectuarea de modificări în baremul de evaluare și de notare”, prevăd regulile de examen.
Contestații EVALUARE NAŢIONALĂ 2019
Elevii care depun contestații semnează, alături de părinți, o declarație-tip, în care se menționează că au luat la cunoștință că nota pe care o vor obține la contestație poate să le modifice nota inițială fie prin creștere, fie prin descreștere.
În cadrul etapei de contestații, notele puse după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială.
Dacă se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie, formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. “Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare”, se arată în ordin. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații.
Nota de la contestații este definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota primită inițial. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de elev la proba respectivă.
Elevii și părinții pot să ceară comisiei județene de evaluare națională să vadă una sau toate lucrările de examen ale propriului copil, însă numai după afișarea rezultatelor finale. Deci pot depune această solicitare abia după etapa de soluționare a contestațiilor.
La vizualizarea lucrării, elevul trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte sau un reprezentant legal.
Consultarea lucrării de examen nu poate conduce la reevaluarea sau la modificarea notelor.
Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții clasei a VIII-a pentru evaluarea “externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial”, potrivit definiției pe care o găsim în Metodologia (actul care cuprinde regulile) de organizare a Evaluării naționale din 2011, în vigoare și anul acesta.
Evaluarea Națională se desfășoară în fiecare an, într-o singură sesiune. Examenele evaluării nu pot fi “picate”. Notele obținute de elevi la examenele Evaluării naționale contează în proporție de 80% la admiterea la liceu (restul de 20% este reprezentată de media V-VIII). Nu există notă minimă de admitere la liceu sau în școala profesională, intrarea într-o clasă sau alta fiind limitată de numărul de locuri și de concurență.
Atât elevii de la stat, cât și cei din învățământul particular susțin Evaluarea Națională fără taxă.
Elevii care nu au dat examenele de Evaluare Națională vor intra la școala profesională sau liceu, întrucât învățământul obligatoriu continuă și după clasa a VIII-a. Însă ei vor intra pe locurile rămase după admiterea celor cu examen.
Ministerul Educației a stabilit următorul calendar pentru Evaluarea Națională:
– 03-07 iunie 2019 Înscrierea la evaluarea națională
– 07 iunie 2019 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
– 18 iunie 2019 Limba și literatura română – probă scrisă
– 20 iunie 2019 Matematica – probă scrisă
– 21 iunie 2019 Limba și literatura maternă – probă scrisă
– 25 iunie 2019 Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
– 25 iunie 2019 Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
– 26-28 iunie 2019 Soluționarea contestațiilor
– 29 iunie 2019 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Pe site-ul Admitere 2019, publicat pe 13 iunie, a apărut menţiunea “În listele cu specializări regăsiți ultima medie de intrare din anul 2018“. Pentru a uşura căutările, Edupedu.ro publică această listă cu specializările şi codurile acestora, pe judeţe, în ultima casetă din tabel, în partea dreaptă a ecranului, fiind şi ultima medie de intrare.
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul ALBA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul ARGEŞ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul ARAD
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BACĂU
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BIHOR
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BISTRIŢA-NĂSĂUD
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BRĂILA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BRAŞOV
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BOTOŞANI
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BUZĂU
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul CLUJ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul CĂLĂRAŞI
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul CARAŞ-SEVERIN
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul CONSTANŢA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul COVASNA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul DÂMBOVIŢA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul DOLJ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul GORJ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul GALAŢI
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul GIURGIU
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul HUNEDOARA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul HARGHITA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul IALOMIŢA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul IAŞI
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul MEHEDINŢI
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul MARAMUREŞ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul MUREŞ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul NEAMŢ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul OLT
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul PRAHOVA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul SIBIU
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul SĂLAJ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul SATU-MARE
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul SUCEAVA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul TULCEA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul TIMIŞ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul TELEORMAN
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul VÂLCEA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul VRANCEA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul VASLUI
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul ILFOV