EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2024 UPDATE: În spațiul public au apărut primele imagini cu subiectele de la Limba și literatura română.
Potrivit acestora, la Subiectul III de la profil real candidații au de făcut un eseu de 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate.
La primul subiect au primit un text la prima vedere din Gabriel DImiseanu „În vizită la Tudor Arghezi” din vol. „Amintiri și portrete”.
EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2024. Probele scrise din prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2024 încep luni, 1 iulie. Absolvenții de liceu susțin în prima zi proba la Limba şi literatura română, urmată marți, 2 iulie, de proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) și joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie.
Facultăți care nu cer diplomă de Bacalaureat în 2024. Ce poți studia după liceu, dacă nu te-ai pus cu burta pe carte la timp
La proba scrisă de Română, candidații vor fi testați privind competențele și cunoștințele acumulate pe parcursul anilor de liceu. Vor trebui să dovedească faptul că știu să utilizeze corect și adecvat limba română. De asemenea, este testată capacitatea de a înțelege și interpreta texte literare și încadrarea în perioade și curente literare. Nu în ultimul rând, candidații trebuie să știe să argumenteze opinii în diverse situații de comunicare.
EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2024: Ce s-a dat la sesiunea specială:
Examenul începe la ora 9.00, accesul candidaţilor în centrul de examen fiind permis în intervalul 7.30 – 8.30. Conform reglementărilor în vigoare, candidaţii care dețin materiale/ obiecte interzise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/ geantă etc.) au obligația de a le lăsa în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Cei care refuză depozitarea obiectelor interzise nu sunt primiți în examen.
EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2024: Ce s-a dat la sesiunea specială:
E_a_romana_real_tehn_2024_var_09
- ”Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.”
- ”Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permit conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.”
- ”Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.”
- Încălcarea regulilor va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen“, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
Potrivit programei, la proba de Română sunt vizate:
- competenţele de receptare şi de producere a mesajelor scrise (inclusiv a unor mesaje care transpun în scris strategii şi reguli de exprimare orală) şi conţinuturi asociate acestora
- cunoașterea și redarea regulilor monologului și de construire a dialogului; tipuri de dialog: conversaţia, discuţia argumentativă, interviul (interviul publicistic, interviul de angajare); adecvarea la situaţia de comunicare şi la scopul comunicării (informare, argumentare/persuasiune etc.)
- argumentare şi contraargumentare în dialog – stilurile funcţionale adecvate situaţiei de comunicare – rolul elementelor verbale, paraverbale şi nonverbale în comunicarea orală
- reguli generale în redactare (structurarea textului, adecvarea la cerinţa de redactare, adecvare stilistică, aşezare în pagină, lizibilitate)
- relatarea unei experienţe personale, descriere, povestire, argumentare, ştiri, anunţuri publicitare, corespondenţă privată şi oficială; cerere, proces-verbal, curriculum vitae, scrisoare de intenţie, scrisoarea în format electronic (e-mail)
- texte nonliterare –memorialistice, epistolare, jurnalistice, juridic-administrative, ştiinţifice, argumentative, mesaje din domeniul audio-vizualului
- ens denotativ şi sensuri conotative – elemente care înlesnesc sau perturbă receptarea: canalul, codul, contextul –ficţiune, imaginaţie, invenţie; realitate, adevăr
- scopul comunicării: informare, delectare, divertisment etc.; reacţiile receptorului: cititor, ascultător
- componentele şi funcţiile actului de comunicare – niveluri ale receptării şi producerii textelor orale şi scrise: fonetic, ortografic şi de punctuaţie, morfosintactic, lexicosemantic, stilistico-textual, nonverbal şi paraverbal – normele limbii literare la toate nivelurile: fonetic, ortoepic, ortografic şi de punctuaţie, morfosintactic, lexico-semantic, stilistico-textual – tipuri textuale şi structura acestora: narativ, descriptiv, informativ, argumentativ – discursul politic, discursul publicistic
Bacalaureat 2024, proba scrisă la Română. Textele literare
Competențe:
- exprimarea reacţiilor şi a opiniilor faţă de texte literare (studiate sau la prima vedere) şi nonliterare, argumentare, rezumat, caracterizare de personaj, analiză, comentariu, sinteză, paralelă, eseu structurat, eseu liber/nestructurat – normele citării – normele limbii literare la nivelurile: ortografic şi de punctuaţie, morfosintactic, lexico-semantic, stilistico-textual
- limbaj standard, limbaj literar, limbaj colocvial, limbaj popular, limbaj regional, limbaj arhaic; argou, jargon – expresivitatea în limbajul comun şi în limbajul poetic
- texte literare (proză, poezie, dramaturgie)
Elevii de nota 10 de la BACALAUREAT 2024 primesc abonamente gratuite la UNTOLD
Candidații trebuie să cunoască textele studiate în liceu din opera a 17 autori:
- Mihai Eminescu
- Ion Creangă
- I.L. Caragiale
- Titu Maiorescu
- Ioan Slavici
- George Bacovia
- Lucian Blaga
- Tudor Arghezi
- Ion Barbu
- Mihail Sadoveanu
- Liviu Rebreanu
- Camil Petrescu
- George Călinescu
- Eugen Lovinescu
- Marin Preda
- Nichita Stănescu
- Marin Sorescu.
Timpul de redactare a subiectelor la fiecare probă este de trei ore și se calculează din momentul în care s-a încheiat distribuirea, către candidați, a subiectelor. Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră.
EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2024: Ce s-a dat la sesiunea specială:
- Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion. Pentru probele scrise la disciplinele Matematică şi Geografie, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen. Se foloseşte numai hârtia distribuită candidaţilor de către asistenţi. Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.
Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.
În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/ rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat.
EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2024: Ce s-a dat la sesiunea specială:
E_a_romana_real_tehn_2024_bar_09
În sesiunile examenului de Bacalaureat 2024, lucrările candidaților vor fi corectate pe platforma dedicată evaluării digitalizate.
- În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, în cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea este recorectată de către alți doi profesori. Nota finală se calculează din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note – valori centrale.
- În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, în situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de către alți doi profesori evaluatori.
Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz.
Comunicarea rezultatelor obținute la examenul național de Bacalaureat se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care sunt distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
În premieră, sau cel puțin pentru prima dată în istoria recentă, absolvenții de liceu au o zi liberă între proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie (pe 2 iulie), și proba la alegere în funcție de profil (pe 4 iulie), la sesiunea de vară. Calendarul anunțat inițial de Ministerul Educației ca proiect nu cuprindea ziua liberă. Aceasta a fost propusă de reprezentanții din Federația părinților.
Amintim că certificatele care pot fi echivalate cu probele de competențe lingvistice la examenul de Bacalaureat 2024 au fost publicate în Monitorul Oficial tot azi, marți, 5 septembrie.
Bacalaureat 2024, proba scrisă la Română. Modele de subiecte
Bacalaureat 2024: modele de subiecte și bareme – din sesiuni anterioare
Vezi integral BACALAUREAT: Modele de subiecte și bareme din sesiuni anterioare
Bacalaureat 2024: teste de antrenament – Română
Bacalaureat – Teste de antrenament Română – Real tehnologic
Bacalaureat – Teste de antrenament Română – Uman-pedagogic