EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2024. Cum se lua 10 la proba care te poate duce la liceul dorit. TOP MEDII de intrare la marile colegii

Absolvenții clasei a VIII-a au susținut marți, 25 iunie, prima probă de la Evaluarea Națională 2024, la Limba și literatura română. Romaniatv.net vă prezintă subiectele imediat după publicare şi modele de subiecte din anii trecuţi. La ora 15, baremele oficiale de rezolvare.
Filip Stan
25 iun. 2024, 07:58
EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2024. Cum se lua 10 la proba care te poate duce la liceul dorit. TOP MEDII de intrare la marile colegii

EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2024. Probele scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2024) au început marți, 25 iunie, cu testarea cunoștințelor de limba și literatura română.

Următoarea probă (matematicăva avea loc joi, 27 iunie, iar proba pentru elevii care au studiat limba și literatura maternă este programată vineri, 28 iunie.

Conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene, peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului, organizat în 3.392 de unități de învățământ/centre de examen.

Accesul elevilor în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Aceștia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor se poate folosi și creion negru.

Probele încep la ora 9:00, când elevii vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate și pagini suplimentare).

Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenții din sălile de examen). Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2024.

document-2024-02-5-26878582-0-subiecte-romana-simulare-evaluare-natinala-2024 document-2023-11-1-26650390-0-barem-2024-limba-romana (1)

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea (elevii au obligația de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptați în examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise.

Menționăm că activitățile din cadrul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.

Subiectele și baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.

Model de subiect la Limba română la Evaluarea Națională 2024. Ce subiecte au avut elevii în anii trecuți

EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2024.

document-2023-11-1-26649977-0-model-subiect-evaluarea-nationala-2024-romana document-2023-11-1-26650390-0-barem-2024-limba-romana

Absolvenții clasei a VIII-a vor susține pe 25 iunie proba scrisă la Limba română din cadrul Evaluării Naționale 2024. Elevii vor avea la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor primite la Limba română. Pe foaia de examen, aceștia vor putea folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră.

Important de prezică este că, la părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.

La proba de Limba și Literatura română sunt permise sublinierile pe text cu pix sau stilou de culoare albastră. În cazul în care elevii fac o greșeală și vor să revină asupra răspunsului, trebuie să procedeze conform indicațiilor transmise de Ministerul Educației.

De exemplu, dacă răspunsul constă în marcarea cu X a unei opțiuni, acesta poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului și marcarea cu X a răspunsului care este, în final, considerat corect.

EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2024. Ce structură vor avea subiectele

Subiectele la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023 vor fi structurate astfel încât itemii să măsoare gradul de formare/dezvoltare a competențelor prevăzute în programa de examen, precizează Ministerul Educației.

Subiectul I valoarează 70 de puncte și cuprinde itemi obiectivi și semiobiectivi, de tip întrebare structurată, care vizează: A – preponderent, evaluarea competentei de lectura, a competentei interculturale; B – preponderent, evaluarea competentei lingvistice.

Subiectul II valorează 20 de puncte și constă într-un item subiectiv, de tip eseu structurat, prin care se evaluează scrierea despre textul literar (metatext) sau scrierea creativă.

Se vor acorda 10 puncte din oficiu.

Ce subiecte au picat la simularea Evaluării Naționale 2024

La primul subiect, elevii au primit două texte la prima vedere. Primul text este din romanul „În umbra ei”, de Simona Antonescu, iar al doilea este din articolul profesorului Liviu Papadima, „Pisica mea în sala de lectură”, publicat în Dilema veche, în 2017.

Primele patru cerințe au fost de tip grilă. La partea B a subiectului I, cerințele 1-8 se referă la gramatică și vocabular. La Subiectul II, elevii au avut de făcut un rezumat de 100-150 de cuvinte al textului de Simona Antonescu.

EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2024.

La Subiectul I, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui fragment de text din opera ”Limir Împărat” a lui Ioan Slavici și a unui fragment din textul ”Deșertul pentru totdeauna”, de Octavian Paler.

La subiectul al II-lea, elevii au primit cerința să scrie o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să caracterize personajul Lia din fragmentul de text primit la Subiectul I.

Subiecte Evaluarea Națională 2022 la Limba română

Elevii au primit, la primul subiect, două fragmente de text (din „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran și din „Frânturi din viaţa lui Delavrancea” de Cella Delavrancea), pe baza cărora au avut de rezolvat mai multe cerințe.

La subiectul al doilea, elevilor li s-a cerut să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, într-un text narativ de maximum 150 de cuvinte. În text, li s-a cerut să includă o secvență descriptivă de maximum 30 de cuvinte.

Evaluarea Națională 2024: ce le-a picat elevilor la simulare

Pentru a se pregăti în vederea simulării Evaluării Naționale 2024, elevii de clasa a VIII-a au avut la dispoziție modele de subiecte la română și barem, publicate de Ministerul Educației.

În unele județe s-a organizat și sesiune de simulare Evaluare Națională 2024 la nivel județean, iată mai jos subiectele la română primite de elevi:

EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2024. Ce subiecte au picat în anii trecuți

În pregătirea pentru simularea Evaluării Naționale 2024, elevii s-au putut familiariza cu cerințele consultând subiectele la română care au picat anul trecut la Evaluare Națională. Astfel, primul dintre subiectele la română primite de elevi la simulare Evaluare Națională 2023 a fost un fragment din „Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu, iar al doilea din „30 de ani în șa” al lui Felix Țopescu. Cerințele de rezolvare a subiectelor la română priveau identificarea unor informații din cele două texte. De asemenea, o altă cerință era identificarea unor cuvinte care conțin un diftong dintr-o serie dată, precum și a unor cuvinte derivate.

Totodată, între cerințele de la subiectele la română de la simulare Evaluare Națională 2023 era identificarea unor sinonime. Al doilea dintre subiectele la română de la simulare Evaluare Națională 2023 a constat în scrierea unui rezumat al textului 1 în 80-120 de cuvinte.

Calendar Evaluare Națională 2024

Calendarul Evaluării Naționale 2024 a fost stabilit de Ministerul Educației. Examenele vor avea loc în perioada 25-28 iunie, iar primele rezultate se vor afișa pe 3 iulie.

  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Regulile pentru probele de la Evaluarea Națională 2024. Subiectele rezolvate pe ciornă nu se iau în considerare. La Limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră – Edupedu.ro

Evaluarea Națională 2024 începe marți, 25 iunie, cu proba scrisă la Limba română, potrivit calendarului oficial. Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare, conform procedurii nr. 29294 /19.06.2024. Vezi mai jos, în articol, care sunt regulile pentru probele scrise și cum se corectează o greșeală.

Elevii completează colțul din dreapta sus al broșurii tipizate cu datele personale. Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute, după cum se arată în documentul de mai sus.

Pentru elaborarea lucrării scrise, candidații trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor candidații pot folosi şi creion.

Candidații trebuie să folosească numai hârtia distribuită de către asistenți. Subiectele rezolvate pe ciornă nu se iau în considerare. Elevii cărora nu le este suficient spațiul din broșură pentru redactarea răspunsurilor pot solicita pagini suplimentare pe care pot continua formularea răspunsurilor, potrivit procedurii.

Cum se corectează o greșeală

Dacă elevii doresc să corecteze o greșeală, trebuie să taie cu o linie orizontală fiecare rând din pasajul greșit și completează, alături, răspunsul considerat corect.

La proba de limba și literatura română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. De asemenea, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de limba și literatura română și/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular, se mai arată în document.

La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. În situația în care elevul revine asupra răspunsului selectat/ încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/ celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns.

La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. De asemenea, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

Ce se întâmplă după ce expiră cele 2 ore, potrivit procedurii

La expirarea celor două ore acordate pentru redactarea lucrării scrise, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări.

Colțul lucrării conținând datele personale ale elevului nu se închide și nu se lipește, secretizarea urmând să fie realizată în platforma destinată evaluării digitalizate după încărcarea acesteia.

Ce este interzis candidaților
  • candidaților le este interzis să folosească mijloace de calcul în timpul probelor scrise, cu excepția instrumentelor compensatorii prevăzute pentru candidații cu tulburări specifice de învățare;
  • pătrunderea candidaților în sala de examen, având asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare, în băncile în care sunt așezați etc,, cu materiale ajutătoare (manuale, dicţionare, cărți, notiţe, însemnări, ciorne, rezumate, culegeri etc.), cu telefoane mobile, cu mijloace electronice, tip IoT,  de calcul sau de comunicare, cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, atrage eliminarea din examen;
  • nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.”

Începe Evaluarea Națională 2024. Sfaturile profesorului Cătălin Zaman, la proba de Limba română

Marți, 25 iunie, elevii urmează să susțină Evaluarea Națională, cu proba la Limba română, urmând ca joi 27 iunie, să aibă loc proba la Matematică. Elevii vor avea două ore la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor, iar timpul de redactare se calculează după ora casetei de identificare. Accesul în săli va fi permis în intervalul 8:00 – 08:30. Având în vedere că examenul începe cu proba la Limba română, profesorul Cătălin Zaman vine cu sfaturi pentru elevii încercați de emoții.

Profesorul de limba și literatura română a făcut un set de recomandări pentru absolvenții de clasa a 8-a care urmează să susțină mâine, 25 iunie, prima probă a Evaluării Naționale.

„Evaluarea Națională aduce an de an noi provocări și, deși sunt de 18 ani în sistem, găsesc mereu alte și alte lucruri care le pot fi de folos copiilor. Structura subiectelor este neschimbată de 4 ani sau a suferit foarte puține modificări, așa că nu cred că elevii vor avea parte de surprize. Singurele necunoscute sunt textele la prima vedere cu care se vor confrunta.

Anul acesta aleg să încep cu gestionarea emoțiilor, o componentă deosebit de importantă, întrucât parcă tot mai mulți copii nu reușesc să depășească șocul acesta al emoțiilor care îi invadează mai ales la prima probă a examenului. Fac un apel și la părinți să nu pună presiune suplimentară pe elevi, mai ales zilele acestea. A fost un an lung și greu, au trecut deja peste o simulare, sunt sigur că s-au pregătit și au lucrat și sunt foarte sigur că profesorii lor le-au oferit toate informațiile de care au nevoie. Și elevilor le transmit fix ce le spun și copiilor mei: în cazul în care au senzația că au uitat sau se blochează, să pună capul pe bancă, să închidă ochii și să respire adânc două minute, apoi să-și reia activitatea. Sunt sigur că vor reuși.

Citește și: Evaluarea Națională 2024. Recomandările profesorului Cătălin Ciupală la proba de Matematică

În ceea ce privește abordarea subiectelor, sunt foarte importante primele șase exerciții. Ele sunt de încredere și le pot oferi certitudinea elevilor că stăpânesc situația. La primele cinci dintre ele, vor avea de folosit informații din texte. Să citească foarte bine textele, chiar de mai multe ori, și să se întoarcă asupra lor ori de câte ori se simt nesiguri! Exercițiul 6 le va cere, probabil, fie să precizeze niște trăsături ale unui personaj, însoțite de mijloace de caracterizare și argumentate prin de secvențe din text, fie să extragă figuri de stil sau să precizeze elemente de versificație dintr-o poezie la prima vedere.

Următoarele trei exerciții aduc ceva mai multă emoție elevilor. Exercițiile 7, 8, 9 de la subiectul A vor fi provocarea cea mare a examenului. Aici răspunsul depinde, într-o mare măsură, de cât de mult a citit elevul. Fie că vorbim de operele de la clasă sau de cele din bibliografia suplimentară, ele pot constitui baza de lectură care să îl ajute pe elev să depășească aceste exerciții. Dacă exercițiul 7 presupune mai mult analiza textelor la prima vedere, elevul fiind nevoit să identifice o temă/un element comun între cele două texte oferite ca suport, exercițiul 8 va urmări abilitățile de argumentare pe care elevii să le coreleze cu informațiile oferite de texte.”, a spus Cătălin Zaman, profesor și director la Școala Gimnazială „Învățător Nicolae Ispas” din Clondiru, județul Buzău, pentru Edupedu.

Citește și: Ligia Deca aruncă bomba despre Evaluarea Națională. Cum se va face repartizarea în centrele de examen

Topul liceelor din București înainte de Evaluarea Națională 2024. Un colegiu important nu se mai află pe podium

Colegiile Naționale ”I. L. Caragiale”, “Gheorghe Lazăr” și ”Iulia Hasdeu” ocupă primele trei locuri în preferințele elevilor în topul liceelor la nivelul municipiului București înainte de Evaluarea Națională, potrivit studiului privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a, raport întocmit de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) în anul școlar 2023-2024 și citat de Edupedu.ro.

Citește și: Câți bani vor primi profesorii supraveghetori și evaluatori la examenele de Evaluarea Națională 2024 și Bacalaureat 2024

Colegiul Național Sf. Sava a intrat anul acesta pe locul 10, comparativ cu anul trecut când nu figura în primele 10 opțiuni ale elevilor din București. În 2024 Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc” nu mai e pe podium.

La Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc” sunt 156 de locuri, adică 6 clase în total împărțite astfel: câte 2 clase de Matematică-informatică – bilingv limba engleză și Filologie – bilingv limba engleză, câte o clasă Ştiinţe ale naturii – bilingv limba engleză și Științe sociale – bilingv limba engleză. Media ultimului admis anul trecut a fost între 9,47 – 9,67, în funcție de profil.

Modificări de clasament sunt și pe locurile 5 și 6: Colegiul Național Grigore Moisil a fost înlocuit cu Colegiul Național “Gheorghe Șincai”, față de anul trecut.

Pe locul 7 este Colegiul Național Tudor Vianu care anul trecut școlar era pe locul 10 în ierarhia preferințelor.

Pe locul 9 se află Colegiul Teoretic Alexandru Ioan Cuza, care a înlocuit Colegiul Matei Basarab.

Citește și: Când intră elevii în vacanţa de vară în 2024. Data la care se termină cursurile a fost stabilită de Ministerul Educației

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!