„Ma bucur ca avem semne ale unei participari civice solide, care oferă încredere pentru viitor. O participare civică puternică înseamnă preocuparea pentru exprimarea nemulţumirii atunci când e cazul, dar şi implicare în contestarea abuzurilor, în îmbunătăţirea serviciilor publice, în întărirea cooperării, toleranţei, spiritului asociativ al societăţii civile„, a declarat Eduard Hellvig la ședința de evaluare a activității Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2016.
Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a mai spus că MAI și SRI nu duc războaie diferite, doar armele diferă, iar dușmanii României reprezintă dușmanii comuni.
„Atât noi, cât și dumneavoastră nu ducem războaie diferite, doar armele diferă. Dușmanii României sunt dușmanii noștri comuni. Din punctul de vedere al SRI, singura noastră armă este informația, iar singurul nostru scut este respectarea legii. Vom continua să utilizăm eficient și responsabil această armă, pentru a vă pune la dispoziție informații utile, pentru asigurarea ordinii publice și a siguranței cetățenilor României„, a spus el.
Directorul SRI a afirmat că parteneriatul dintre Ministerul de Interne și Serviciul Român de Informații este vital pentru securitatea națională a României.
„Personal, cred că în 2017 colaborarea dintre SRI și MAI este importantă pentru menținerea unui nivel optim de răspuns al statului român la situații din ce în ce mai diverse. Consider că trebuie să ne pregătim împreună și să exersăm modalitățile de răspuns în timp real la amenințări și riscuri. Trebuie să intuim corect cel fel de viitor se conturează pentru România în acest context regional și global. Instituția pe care o conduc este preocupată să înțeleagă și să anticipeze acest viitor, pentru că el va fi cel care ne va influența major evoluția ca societate și ca democrație„, a punctat Hellvig.
În opinia sa, evoluțiile recente obligă SRI și MAI să-și consolideze parteneriatul.
„Unele amenințări la adresa ordinii publice se pot transforma în amenințări grave la adresa securității naționale. De multe ori, acestea sunt gândite în prealabil tocmai pentru a avea un impact asupra securității naționale. Parteneriatele dintre instituțiile noastre sunt parteneriate naturale, firești, dar și extrem de necesare, iar pentru asta vreau să vă mulțumesc pentru excelenta colaborare avută în mai multe momente importante”, a reliefat directorul Serviciului Român de Informații.
Hellvig a subliniat că SRI deține capacități de cel mai înalt nivel în culegere de informații, apreciate de partenerii României din NATO. Totodată, el a afirmat că întărirea democrației vine din echilibrul existent între toate instituțiile menite să protejeze cetățenii și statul.
„Împreună reprezentăm statul român și nimeni nu va fi interesat de rivalități instituționale. (…) Din punctul meu de vedere, nu există limită în ceea ce privește obiectivele pe care le atingem împreună, atât timp cât respectăm legea, mandatul primit și interesele României. Parteneriatele dintre instituții trebuie să fie corecte, transparente, să acționeze pentru binele public și trebuie să acționeze fiecare pe zona sa de competență, pentru a preveni”, a completat el.
Directorul SRI le-a mulțumit angajaților MAI pentru că veghează zi de zi la siguranța cetățenilor României.
„Înțeleg foarte bine ce înseamnă asta, pentru că ofițeri ai SRI știu foarte bine cum e să-ți servești patria în zone periculoase, discret, fără a aștepta recompense materiale, fără a fi aplaudat la scenă deschisă, ci poate doar de camarazi sau superiori”, a adăugat el.