Eduard Hellvig, mesaj la 35 de ani de la înfiinţarea SRI. Fostul şef al instituţiei, despre munca de intelligence: „În spatele propoziţiilor cazone sunt mai multe lucruri decât pot fi aşternute pe hârtie cu un grad rezonabil de certitudine”

Eduard Hellvig, fostul director al SRI, a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la înființarea instituției, în care explică modul cum funcționează comunicarea la nivelul acestei structuri.
Filip Stan
26 mart. 2025, 16:25
Eduard Hellvig, mesaj la 35 de ani de la înfiinţarea SRI. Fostul şef al instituţiei, despre munca de intelligence:
Eduard Hellvig, mesaj la 35 de ani de la înfiinţarea SRI. Fostul şef al instituţiei, despre munca de intelligence: "În spatele propoziţiilor cazone sunt mai multe lucruri decât pot fi aşternute pe hârtie cu un grad rezonabil de certitudine"

Mesajul lui Eduard Hellvig vine în ziua în care SRI și-a prezentat bilanțul activității, eveniment la care au participat președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu.

„Pentru cineva care nu a avut niciodată tangență cu serviciile de informații, limbajul acestora poate părea straniu și încriptat. Și în public, cumva firesc, dar și în notele și rapoartele de informare pe care le vehiculează zilnic. Când am fost votat de Parlament director al SRI acum vreo zece ani, primul impact a fost chiar cu limba română dar străină care guverna fiecare hârtie pe care o vedeam. În discuții, oamenii erau mult mai firești, destul de rezervați și politicoși, dar reușeau de fiecare dată să explice conceptele destul de facil. În scris, toată elocvența se transforma într-un stil propriu, auster, de a așeza în pagină lucrurile pe care le știau”, a scris Eduard Hellvig pe rețeaua X.

Fostul şef al SRI a explicat că munca în domeniul informațiilor presupune un echilibru între certitudine și ipoteză şia  dezvăluit că a avut nevoie de timp ca să se familiarizeze cu stilul de comunicare al profesioniștilor din structurile de informații. De casemenea, a explicat şi modul în care funcționează munca de intelligence.

„Mult timp m-am gândit că este un test recurent pentru politicienii civili care sunt trimiși să conducă instituția. Că este o formă de a trasa o graniță între militarii de carieră, profesioniști ai informațiilor, cunoscători ai treburilor interne ale unui serviciu și un politician implantat la vârf o dată la ceva vreme. Limbajul tehnic al SRI nu reușea defel să fie pe atât de limpede pe cum mi-aș fi dorit.

Să spună lămuritor despre ce este vorba, cine, ce cum, cu cine și trimis de cine. Pentru cineva care până atunci nu avusese niciodată tangență cu serviciile de informații, părea că de fapt oamenii se feresc de cuvinte. În realitate, aveam să înțeleg destul de rapid, oamenii din servicii, și din SRI în particular, se feresc prin construcție de cuvintele care nu au sută la sută acoperire în fapte. „Știi sau crezi?” e întrebarea care dă fiori oricărui debutant venit cu vraful de documente în fața șefilor.

Munca sereiștilor nu este despre a produce probe, precum o instanță, ci de a ști din devreme un plan care se coace într-un loc neprietenos. Dar, ca în orice loc neprietenos, lucrurile nu sunt tot timpul foarte limpezi. Nici nu ai vreodată trei surse, precum jurnaliștii!”, a continuat fostul şef al SRI.

Eduard Hellvig a adăugat că documentele provenite de la serviciile de informații trebuie citite cu precauție și discernământ: „Cartografiezi pe întuneric și speri ca atunci când se aprinde lumina să se potrivească imaginea. La nivelul următor, sunt lucruri pe care sereiștii le cred, le și știu în mare, dar nu știu exact dacă ce știu este în realitate ceea ce este cu adevărat. Și iată cum și un liberal sadea se poate molipsi de paralimbaj. În esență, ca să nu vă plictisesc foarte tare, scurt tips and tricks de a citi hârtiile provenite de la serviciile de informații. Luați-le cu rezerve, cu precauție, cu dubii, așa cum e normal pentru orice adult funcțional. Dar să știți că în spatele propozițiilor cazone sunt mai multe lucruri decât pot fi așternute pe hârtie cu un grad rezonabil de certitudine. Câteodată, pentru servicii, chiar cu riscul de a atrage critici și o oarecare zeflemea. În fond, asta înseamnă rigoare și e destul de complicat de gestionat”.

„Azi, SRI aniversează o vârstă respectabilă. A avut un an greu, dar sunt convins că își va regăsi suflul de a sufla în cele 35 de lumânări”, a încheiat Eduard Hellvig.

DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Spynews
Horoscop sâmbătă, 29 martie 2025: Scorpionii au parte de relaxare și liniște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Care sunt cei mai sănătoși pești. Alegerea foarte ieftină care e peste somon
Capital.ro
Marele actor pe care România l-a pierdut. Românii l-au uitat complet: Îți lipsea. Ți-era dor
Playtech.ro
De ce e obligatoriu să anunți însoțitorii de bord dacă îți pierzi telefonul în avion. Poate deveni chiar o problemă serioasă de siguranță
DailyBusiness
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
Adevarul
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Warren Buffett: Nu mai am nevoie de bani
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
La ce să ne așteptăm de la eclipsa de soare de astăzi, 29 martie. Cum ne influentează pentru următoarea perioadă din viață
Spynews
Bilanțul tragic al cutremurului de 7,7 din Asia. Cel puțin 1.000 de persoane au murit și alte mii au fost rănite 
Evz.ro
Români escrocați pe bandă rulantă. Totul părea real
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Kira Hagi i-a dat vestea cea mare lui Gică Hagi
kanald.ro
Peste 1.000 de morți și 2.300 de răniți în urma cutremurului devastator din Myanmar. Salvatorii sapă și în aceste momente după supraviețuitori
Cancan.ro
Se renunță la trecerea la ora de vară în martie?! Propunere de ULTIMĂ ORĂ: Schimbarea orei în aprilie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. A murit marele prezentator TV. A fost un actor uimitor. A primit medalia de onoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
stirilekanald.ro
"Ceasul rău l-a dus acolo" Constantin a fost găsit fără suflare în Iași, la trei luni de la dispariție. Bărbatul a fost văzut ultima oară plecând de la biserică
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
ANAF a luat decizia privind impozitul! Românii sunt obligați să declare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Veste bună pentru pensionarii cu venituri mici: vin banii!