Educația practică în liceu, șansa la o integrare rapidă în piața muncii

Reprezentanții mediului de afaceri au îmbrățișat ideea de a se introduce educația practică în licee.
Alina Costache
25 mart. 2021, 15:37
Educația practică în liceu, șansa la o integrare rapidă în piața muncii

Educația practică de la 14 ani, respectiv din prima clasă de liceu, ar trebui introdusă rapid în învățământul școlar de stat întrucât modelul este adoptat de școlile private și are rezultate benefice. În cadrul conferinței “Educați pentru viață” tema centrală a discuției s-a axat pe importanța creării unei generații care să se adapteze schimbărilor din piața muncii și să corespundă realităților economice prezente și viitoare.

Astfel, reprezentanții mediului de afaceri au îmbrățișat ideea de a se introduce educația practică în licee, astfel încât după finalizarea studiilor, elevul să poată primi un certificat de calificare, care să îl ajute în vederea angajării.

În acest sens, președintele Comisiei pentru învățământ, tineret și sport a Senatului României, Monica Anisie, susține modificarea cadrului legislativ. Domnia sa a vorbit în cadrul conferinței despre nevoia de a susține învățământul tehnic și dual, de a primi o calificare timpurie care să îi permită tânărului integrarea rapidă în câmpul muncii, cât și despre modificările ce trebuie aduse legislației pentru a putea facilita accesul la educație practică și vocațională.

Ca un exemplu de bună practică, Dan Oros, head of marketing Google România, a anunțat în cadrul conferinței “Educați pentru viață”, oferirea gratuită a peste 1200 de burse, majoritatea acestora fiind alocate pentru femei, în Data Analytics, Project Management, UX și IT Support, iar certificările sunt recunoscute global de companii de top.

Directorul executiv Enayati Medical City, Dan Doroftei, a vorbit despre rolul mediului de afaceri care este unul extrem de important în campania de conștientizare și susținere prin activități de mentorat. Modelul este folosit pe plan internațional și are rezultate remarcabile.

“Nu există o rețetă perfectă pentru a insufla abilitățile potrivite tinerilor, însă opțiunile pe care le avem în creșterea acestora sunt extrem de importante. E important ca părinții să se implice, este important să investim în dezvoltarea educației vocaționale într-un mod constructiv și să-i ajutăm pe elevi să înțeleagă timpuriu avantajele reale ale acesteia. La fel de important este să conștientizăm că este absolut necesar să corelăm piața muncii cu realitățile economice actuale și viitoare, iar pentru aceasta trebuie să schimbăm legislația și să adaptăm învățământul în toate stadiile lui la schimbările care se produc în economie”, a concluzionat Cristina Chiriac, ambasador VET. Domnia sa a vorbit, de asemenea, despre definiția unei meserii care se modifică drastic odată cu schimbările accelerate pe piața muncii. “Tot mai mult, o meserie în sensul unei specializări bine definite nu mai este atât de necesară pe cât sunt abilitățile care vor sta la baza oricărei meserii de viitor”, a conchis Cristina Chiriac.

Piața muncii este în continuă schimbare, iar procesul e accelerat de numeroase motive: economia este puternic transformată de pandemie; apar tehnologii revoluționare care aduc digitalizarea și automatizarea în “noul” normal; robotica și inteligența artificială sunt tot mai populare pretutindeni. Cu toate acestea, doar 4% dintre utilizatorii de internet din țara noastră au urmat un curs autorizat, conform unei analize Google Romania.

“Educați pentru viață” continuă seria celor 4 dezbateri axate pe nevoia de corelare a pieței forței de muncă cu realitățile economice și importanța modernizării educației în România. Cea de-a treia dezbatere axată pe “Educație financiară” va avea loc în data de 21 aprilie, începând cu ora 11.00. Rezultatele proiectului vor fi diseminate pe scară largă în rândul profesorilor, elevilor, reprezentanților mediului de afaceri din România, fiind aduse pe masa autorităților spre implementare.

Organizator al evenimentului: ANAA

Parteneri strategici: CONAF, ADAA, Școala de business

Partener principal:EM360

Sponsori: Romgaz, EximBank

Parteneri media: Ziarul Bursa, Ziarul News

 

Asociația Națională a Antreprenorilor – ANAA (membru CONAF) este o organizație non-profit puternică și foarte activă în mediul de afaceri românesc care contribuie prin activitatea sa la dezvoltarea ecomonică și socială din România. Misiunea principală a ANAA este promovarea și susținerea la nivel național și internațional a antreprenoriatului, activitățile de educație, dezvoltarea personală și profesională.  ANAA oferă suport de primă clasă în promovarea antreprenorilor, susținând îmbunătățirea climatului de afaceri și promovarea activă a rețelelor la nivel local, regional și internațional.

Ministerul Educaţiei s-a răzgândit. Ce se întâmplă cu examenele naţionale din 2021 şi cât vor sta elevii în vacanţă: Avem aceste 10 concluzii!

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Șoferii drogați nu mai scapă. Pedepse fără precedent
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai