Edward Snowden petrece joi a cincea zi pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova, după ce a părăsit Hong Kong-ul duminică. Washingtonul i-a anulat paşaportul şi reclamă extrădarea fostului consultant în domeniul informatic către Statele Unite, acuzându-l de spionaj, după ce a fost sursa unor dezvăluiri supărătoare despre programe americane de supraveghere a comunicaţiilor.
Univision a publicat pe site copia unui document datat la 22 iunie, emis de Consulatul General al Ecuadorului la Londra. Textul este redactat în două limbi, în engleză şi spaniolă.
„Consulul general al Ecuadorului la Londra acordă acest «Safepass» cetăţeanului mai jos menţionat. Acest document este acordat cu scopul de a-i permite deţinătorului său să călătorească spre teritoriul Ecuadorului, în vederea (obţinerii) azilului politic„, se arată în document.
„Li se cere autorităţilor ad hoc ale ţărilor de tranzit să îi ofere ajutorul adecvat, pentru ca deţinătorul acestui document să îşi poată continua călătoria spre Ecuador„, se arată în continuare în text.
Acest document de o pagină, cu emblemele Ecuadorului, precizează ulterior numele lui Snowden, data şi locul de naştere, culoarea părului şi ochilor, înălţimea şi statutul civil.
Documentul este semnat cu numele Fidel Narvaez Narvaez, identificat drept „consul general al Ecuadorului la Londra”.
În acelaşi timp, preşedintele american Barack Obama a dat asigurări că nu intenţionează să intercepteze avionul lui Edward Snowden, căutat de Statele Unite pentru spionaj, în cazul în care acest fost consultant NSA va părăsi aeroportul din Moscova.
„Nu voi trimite avioane să prindă un hacker (în vârstă) de 29 de ani„, a declarat Obama joi, în cursul unei vizite la Dakar, comiţând o eroare cu privire la vârsta lui Snowden, care a împlinit 30 de ani săptămâna trecută.
Preşedintele american a declarat, de asemenea, că nu i-a sunat pe omologii săi chinez şi rus în legătură cu Snowden, pentru că este vorba despre o problemă juridică, potrivit Washingtonului., unde se află de duminică.
Ambasada Ecuadorului la Londra îl găzduieşte, de asemenea, pe Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, care a publicat sute de mii de documente confidenţiale în 2010, cu scopul de a evita o extrădare către Suedia, pentru presupuse agresiuni sexuale.