Edward Snowden vrea să publice schimbul de informaţii între spioni din mai multe ţări

Edward Snowden a relevat amploarea spionajului serviciilor secrete americane.O coaliție de apărători ai drepturilor omului intenționează acum să expună schimbul de informații între spioni din diferite țări, pe care îi suspectează că vor astfel să ocolească legislațiile internaționale.
Sânziana Stancu
14 iun. 2017, 05:14
Edward Snowden vrea să publice schimbul de informaţii între spioni din mai multe ţări

Opt asociații din opt țări diferite, între care puternica asociație americană American Civil Liberties Union (ACLU), au anunțat marți că își unesc eforturile pentru a încerca să forțeze guvernele respective să dezvăluie acordurile de schimburi de informații utilizate între agențiile lor de informații.

„Acordurile de schimb de informații permit potențial agențiilor naționale de informații să ocolească constrângerile juridice naționale transmițând date printr-o rețea transnațională de informații”, a declarat ACLU într-un comunicat marți.

Celelalte șapte organizații de apărare a drepturilor sunt Liberty din Regatul Unit, Irish Council for Civil Liberties din Irlanda, Agora din Rusia, Hungarian Civil Liberties Union din Ungaria, the Canadian Civil Liberties Association din Canada, the Citizen Initiative for the Control of Intelligence Service din Argentina și Legal Resources Centre din Africa de Sud, potrivit comunicatului.

Toate aceste asociații sunt membre ale aceleiași rețele internaționale, ‘International network of civil liberties organisations’ (Rețeaua internațională a organizațiilor pentru libertățile civile).

Dezvăluirile lui Edward Snowden — care lucra ca subcontractant al NSA, Agenția americană pentru interceptare a comunicațiilor — „au adus informații cruciale privind funcționarea supravegherii naționale și au dezvăluit informații suplimentare” cu privire la cooperarea între SUA și aliații lor britanici, canadieni, australieni și neozeelandezi, o alianță supranumită ”Cei cinci ochi”, subliniază comunicatul.

Dar „serviciile de supraveghere acționează în prezent la o scară mai largă, care depășește democrații occidentale” și „se știe foarte puțin despre relațiile de schimburi de informații” între cele cinci țări occidentale și alte guverne, în special cele situate în emisfera sudică, adaugă documentul.

În SUA, ACLU a cerut în special în cadrul legii asupra libertății accesului la informații (Freedom of Information Act) să vadă toate documentele despre schimburile de informații cu alte țări, inițiate sau primite de Washington.

Celelalte șapte asociații trebuie de asemenea să utilizeze mijloacele legale disponibile în țările lor pentru a ști ce fac guvernele lor.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Propaganda rusă își îndreaptă tirul către Kamala Harris pe fondul retragerii lui Biden
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!