EFE: România îşi alege preşedintele după o campanie electorală marcată de scandaluri de corupţie

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. România votează un nou preşedinte după o campanie electorală dominată de numeroase scandaluri de corupţie şi într-un context economic marcat de teama reintrării în recesiune, comentează miercuri agenţia EFE pe marginea alegerilor ce se vor desfăşura duminică.
Romania TV
29 oct. 2014, 20:57
EFE: România îşi alege preşedintele după o campanie electorală marcată de scandaluri de corupţie

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Potrivit sondajelor, cu o săptămână înainte de alegeri 40% din electorat încă nu era decis cu cine va vota, dar favoritul scrutinului este premierul social-democrat Victor Ponta. Sondajele arată însă că el nu va obţine 50% din primul tur, urmând să ce confrunte în turul doi cel mai probabil cu principalul său contracandidat, liberalul Klaus Iohannis. În ce priveşte rata prezenţei la urne, analiştii estimează că aceasta va fi de circa 60%.

În ultimii ani, mediul politic românesc a fost crispat de confruntările înveninate dintre conservatorul Băsescu şi social-democratul Ponta, ce au stârnit preocupări inclusiv în Uniunea Europeană, notează agenţia spaniolă de presă, amintind de referendumul eşuat din anul 2012, ce a provocat critici dure la Bruxelles.

Pe plan economic, scăderea investiţiilor străine cauzată de creşterea taxelor speciale, dar şi de contextul geopolitic creat de criza ucraineană, după cum afirmă economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, s-a adăugat unor probleme precum corupţia cronică, amploarea economiei subterane sau dependenţa excesivă de fondurile europene.

Despre aceste fonduri agenţia EFE menţionează că în perioada 2007-2013 ‘corupţia şi clientelismul’ au condus la situaţia în care s-au absorbit numai 20% din cele 34 de miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, astfel că finanţarea investiţiilor publice a avut de suferit.

Cu toate acestea şi în pofida faptului că România a avut două trimestre consecutive de scădere economică, intrând astfel în recesiune tehnică, Fondul Monetar Internaţional estimează că România va înregistra pentru anul în curs o creştere economică de 2,4%, una dintre cele mai mari din UE. Şi guvernul premierului Victor Ponta a încercat să transmită un mesaj liniştitor şi a anunţat în plus o creştere a salariului minim cu 15 euro. La rândul său, aspirantul liberal la preşedinţie, Klaus Iohannis, a cerut o diminuare a impozitelor şi revenirea la TVA-ul de 19%, de la 24% cât este în prezent după aplicarea pachetului de măsuri de austeritate decis de executivul conservator în anul 2009.

Actuala campania electorală nu a stârnit vreun entuziasm în rândul populaţiei, mai ales din cauza lipsei de iniţiative concrete, consideră agenţia EFE. În plus, cursa prezidenţială a fost alterată de scandalurile de corupţie din jurul mai multor ‘baroni social-democraţi’, în special dosarul retrocedărilor ilegale.

În timp ce Victor Ponta a făcut apel la propria sa carismă pentru a se instala în Palatul Prezidenţial în următorii cinci ani, scrie în continuare agenţia spaniolă, Klaus Iohannis încearcă să valorifice buna sa gestiune a primăriei Sibiului şi să-şi arate caracterul conciliant pe care, afirmă el, trebuie să-l aibă un preşedinte. Dar nici Iohannis nu a rămas în afara polemicilor şi aşteaptă un verdict într-un dosar de incompatibilitate, iar dacă justiţia va decide că nu poate ocupa funcţii publice, atunci el nu va putea să-şi exercite atribuţiile de preşedinte, în eventualitatea câştigării scrutinului.

Şi candidata conservatoare Elena Udrea se vede implicată într-un scandal, după ce fostul ei soţ (Dorin Cocoş n.red) a fost acuzat că ar fi luat 8-9 milioane de euro mită în urma trucării unor licitaţii pentru achiziţia de sisteme informatice destinate sistemului de învăţământ. Pe vremea când acest om de afaceri ar fi încasat respectiva mită el era căsătorit cu Elena Udrea, aceasta din urmă fiind atunci ministru al turismului.

Dacă Victor Ponta va câştiga alegerile, el va trebui să demisioneze din funcţia de prim-ministru şi să desemneze un succesor care să formeze un nou executiv, scrie agenţia EFE în încheiere, amintind că printre atribuţiile preşedintelui României se numără luarea unor decizii de politică externă şi de securitate, precum şi în procesul legislativ.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Propaganda rusă își îndreaptă tirul către Kamala Harris pe fondul retragerii lui Biden
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!