Economia din Germania a intrat în recesiune încă din primul trimestru al anului 2024, deși a avut probleme economice și în anul anterior. Criza este generată de efectele asupra economiei germane pe care le-a avut Războiul din Ucraina.
La presiunea ecologiștilor, Germania a renunțat treptat la industria sa nucleară și s-a bazat exclusiv pe gazele importate din Rusia, ignorând avertismentele în acest sens făcute de Statele Unite ale Americii.
Ruperea accesului la gazul rusesc în urma sancțiunilor impuse Federației Ruse, deoarece aceasta a invadat Ucraina în februarie 2022, a făcut ca Germania să fie nevoită să importe gaz prin intermediul Belgiei și Țărilor de Jos.
Citește și : Câte luni trebuie să muncească un român pentru a cumpăra un BMW la mâna a doua
Deși Germania produce energie prin sisteme fotovoltaice și eoliene, acestea nu pot asigura necesarul de energie, ci doar o mică parte a acestuia. Această situație a dus la schimbări politice în Germania, social-democrații dând prim-ministru după 16 ani. De altfel, extrema dreaptă, capitalizând pe nemulțumirile populației, au câștigat alegerile în landul Turingia, prima astfel de victorie după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Deoarece economia germană se află într-o situație dezastruoasă, coloșii industriali germani au început să facă disponibilizări importante. Recent, Volkswagen a anunțat disponibilizări importante iar mari companii precum Bosch sau BASF au început să facă restructurări, ceea ce va genera probleme sociale grave.
Faptul că există astfel de probleme în economia germană afectează, în primul rând, economia tuturor țărilor din Uniunea Europeană. Totuși, unele dintre cele mai afectate țări sunt cele din Europa de Est, care au o economie fluctuantă și schimburi economice importante cu Germania.
Citește și : Moneda care te te îmbogătește. Valorează o mică avere acum
În cazul României, Germania este cel mai important partener economic al acesteia, având firme care activează în foarte multe domenii în țara noastră. Industria românească este legată puternic de cea germană, deoarece din Germania vin multe comenzi, inclusiv în cazul industriei auto.
Adrian Negrescu, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice din București, avea să facă următoarele declarații cu privire la acest subiect în cadrul unui interviu pentru Adevărul.
„Vedem că se adună nori din ce în ce mai negri asupra economiei europene. Norii negri vin și spre noi. Iar noi suntem dependenți de relațiile comerciale cu Germania, cu Franța, cu Italia, principalii noștri parteneri” a spus acesta.
„Dacă ei vor intra în criză, din păcate criza asta se va simți serios și la noi. Și așa avem o economie care în momentul de față funcționează cu fâna de mână trasă, avem o creștere economică nici în marja de eroare, aș spune, de numai 0,1% după trimestul 2, raportat la trimestul 1”, mai spune Negrescu.