„Stă ca un junghi, aşa, prognoza recentă a Băncii Centrale Europene. O recesiune între 5 şi 12% care s-ar putea să se întindă pe 2020, 2021, 2022. Această prognoză trebuie să fie un semnal de alarmă, pentru că efectele restricţiilor antiepidemice sunt producătoare de incertitudini. Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă şi riscantă. Nu e de joacă cu asemenea lume. Ne confruntăm cu riscul unei contracţii economice cu o magnitudine şi cu o viteză nemaivăzute în timp de pace. Nu o spun eu, spune Banca Centrală Europenă”, a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.
Referitor la măsura de amânare la plată a ratelor la credite, el a subliniat că numărul solicitărilor a fost mai mic decât se aştepta, iar ce se va întâmpla după perioada de amânare şi ratele vor intra în curs normal va depinde de rezultatele care vor fi înregistrate după încheierea crizei.
De asemenea, consultantul BNR a făcut referire şi la rata inflaţiei, menţionând că se situează în coridorul de ţintire, dar pe 11 mai va veni inflaţia pe luna aprilie şi atunci ” vom trece sau nu vom trece un examen”, pentru că luna aprilie a fost o lună plină de situaţii noi în care multe magazine au fost închise, doar cele alimentare fiind deschise. Adrian Vasilescu a adăugat că multe magazine specializate pe anumite mărfuri nealimentare s-au adaptat la mediul online, dar „şchiopătând” şi sunt încă multe lucruri de reparat.
Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă la o contracţie de „5% până la 12%” a Produsului Intern Brut al zonei euro în acest an, având în vedere incertitudinea ridicată care există cu privire la impactul economic al coronavirusului, a declarat pe 30 aprilie preşedintele BCE, Christine Lagarde, informează AFP.
Potrivit datelor publicate joi de Eurostat, în primul trimestru al acestui an Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat deja o contracţie istorică de 3,8%.
„Zona euro se confruntă cu o contracţie economică a cărei magnitudine şi viteză este fără precedent în perioade de pace. Măsurile destinate ţinerii sub control a răspândirii coronavirusului au oprit activitatea economică în toate ţările din zona euro şi de pe glob. Având în vedere incertitudinea ridicată cu privire la impactul asupra economiei, scenariile elaborate de staff-ul BCE sugerează că PIB-ul zonei euro ar putea înregistra o scădere cuprinsă între 5% şi 12% în acest an, în funcţie de durata măsurilor de control şi a succesului politicilor destinate să atenueze consecinţele economice pentru companii şi muncitori”, a declarat, joi, Christine Lagarde într-o videoconferinţă la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.
„Pe măsură ce măsurile de izolare sunt ridicate treptat, scenariile BCE prevăd o revenire a activităţii economice, însă viteza şi amploarea acestei reveniri rămân extrem de incerte”, a continuat Lagarde.
În aceste condiţii, programul de urgenţă al BCE, care constă în răscumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, ar putea fi prelungit şi după sfârşitul acestui an, a anunţat şeful BCE.
Banca Centrală Europeană a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară dar s-a declarat gata să majoreze achiziţiile de obligaţiuni dacă va fi nevoie. De asemenea, BCE a anunţat că a relaxat condiţiile pentru împrumuturile pe termen lung oferite băncilor şi a introdus o nouă rundă de împrumuturi în încercarea de a sprijini creditarea.