Efectele acidentului nuclear de la Fukushima, fără precedent pentru oceane

Contaminarea cu radiații din urma accidentului din 2011 de la centrala nucleară de la Fukushima a fost fără precedent pentru oceane, a declarat un radiochimist marin american într-un interviu acordat agenției de presă Xinhua, citată de Agerpres.
Filip Stan
24 mai 2016, 16:16
Efectele acidentului nuclear de la Fukushima, fără precedent pentru oceane

Explozia de la centrala atomică de la Cernobîl a fost în 1986 o mare sursă de radioactivitate provocată de oameni, iar în urma accidentului de la Fukushima, provocat de cutremur și de tsunami, cea mai mare parte din radioactivitate a intrat în ocean, adică peste 80 la sută, a declarat Ken Buesseler, cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI).

La data de 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9,0 — unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată — a lovit coasta de est a Japoniei. Tsunami-ul provocat de cutremur a avariat grav centrala nucleară Fukushima Dai-ichi, patru dintre cele șase reactoare eliberând radiații în atmosferă și în ocean.

Echipele de urgență au folosit apa de mare pentru a răci reactoarele avariate de la centrala nucleară. Datorită locației uzinei de-a lungul coastei, o mare parte a apelor a intrat în oceanul Pacific, rezultând cea mai mare eliberare accidentală de radiații în ocean din istorie, potrivit Agerpres.

La câteva luni de la data accidentului, Buesseler a organizat o croazieră de cercetare la care au participat 17 persoane din opt instituții pentru a lua mostre din apele din jurul centralei nucleare.

Potrivit oamenilor de știință, fiecare sursă suplimentară de radioactivitate poartă cu sine un risc suplimentar pentru sănătate, dar aceste riscuri variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv de doza și tipul de izotopi la care oamenii sunt expuși, precum și de sensibilitățile individuale.

Citeşte şi Japonia: Nivel ridicat de radiaţii detectat în apele din vecinătatea centralei nucleare de la Fukushima

Buesseler a spus că există o preocupare mai mare pentru cele mai vulnerabile grupuri de oameni și a citat în acest sens copiii. „Fukushima va avea, probabil, cel mai semnificativ impact asupra sănătății pe termen lung asupra celor care au avut cele mai mari expuneri”, a spus el.

Buesseler a cerut mai multe eforturi pentru a face evaluări de mediu și de sănătate ale accidentului de la Fukushima.

El consideră drept slabă comunicarea către public în urma accidentului de la Fukushima. „Acest lucru ar trebui să fie îmbunătățit, astfel încât oamenii să cunoască mai bine evaluarea nivelurilor de contaminare și a ceea ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea umană”, a mai spus el, potrivit Agerpres.

Buesseler a subliniat că grupuri independente și multiple trebuie să fie implicate în astfel de evaluări.

El a spus că și atunci când nivelurile de radiații vor deveni mai mici decât orice standarde de siguranță, oamenii pot învăța în acest fel încă ceva despre soarta și mișcarea compușilor radioactivi.

Buesseler consideră că pentru substanțele radioactive din ocean ar trebui să existe programe de monitorizare regulată și studii de cercetare care să ajute la evaluarea accidentelor și scurgerilor radioactive ca în cazurile de la Fukushima, de la Cernobâl și de la testarea armelor nucleare, precum și programe de educare a publicului cu privire la diferențierea surselor, impactul radiațiilor și al modului în care acestea afectează sănătatea publică.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Creștin-democrații câștigă alegerile legislative din Germania: Friedrich Merz va fi viitorul cancelar
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!