Marți dimineață, acțiunile celui mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece, au urcat cu 6,6%, iar indicele bancar elen înregistra un avans de 6%. Randamentele obligațiunilor guvernamentale elene pe zece ani au scăzut aproximativ 70 puncte de bază, la 10,50%.
După 23 de ore de negocieri, care au început luni după amiază, oficialii eleni au ieșit epuizați din hotelul în care s-au desfășurat negocierile, în centrul Atenei, anunțând că cele două părți au ajuns la un acord, deși rămân de rezolvat câteva probleme minore.
Valoarea celui de-al treilea pachet de asistență financiară este estimată la 86 miliarde de euro (94,75 miliarde de dolari), dar încă nu există confirmări oficiale ale acestei sume.
Oficialii eleni se așteaptă ca acordul să fie ratificat de Parlament miercuri sau joi, urmând să fie examinat vineri de miniștrii de Finanțe din zona euro, ceea ce va permite Greciei să primească prima tranșă până în 20 august, când trebuie să achite o datorie de 3,2 miliarde de euro către BCE.
Citeşte şi Grecia, acord financiar cu creditorii: Noi măsuri de austeritate
Conform surselor din apropierea negocierilor, Grecia are ca obiectiv obținerea unui excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, din 2016. Anterior, țintele indicau un excedent bugetar primar de 0,25% din PIB în 2015, un plus de 0,5% din PIB în 2016, 1,75% din PIB în 2017 și 3,5% din PIB în 2018, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Unul dintre subiectele sensibile îl reprezintă modul în care se va realiza recapitalizarea băncilor elene și cum va fi gestionată problema creditelor neperformante.
Autoritățile de la Atena vor să înființeze o bancă de rebuturi (bad bank) pentru a rezolva problema, în timp ce creditorii internaționali cer vânzarea lor fondurilor specializate. Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de împrumuturi în primul trimestru din 2015, dar proporția ar urma să crească, din cauza declinului economiei și a impunerii restricțiilor asupra mișcărilor de capital.
Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.