Efectele dezastruoase ale consumului de cafea dimineața. Cei mai mulți oameni beau cafea dimineața, de multe ori pe stomacul gol. Experții atrag atenția că acest obicei poate avea efecte nedorite, chiar dezastruoase asupra organismului.
Efectele dezastruoase ale consumului de cafea dimineața. Medicul Michael Breus spune că obiceiul consumului de cafea la prima oră a dimineții, pe stomacul gol, ar trebui înlocuit cu un pahar de apă. Motivele sunt destul de simple. Așa cum avem nevoie de odihnă ca să fim în cea mai bună formă, și de apă organismul are la fel de multă nevoie, apa e un lichid vital pentru noi.
„Pierdem cam un litru de apă în fiecare noapte, așa că ne trezim deshidratați”, a spus Dr. Breus. „Din păcate, multă lume începe ziua cu o ceașcă de cafea. Cafeaua este diuretică, te determină să urinezi. Așa că nu este o idee bună să facem asta – vrem apă ca să ne hidratăm”, a explicat el.
Neurochirurgul Vlad Ciurea are și el câteva sfaturi cu privire la această rutină, a băutului de cafea, mai ales pentru cei care îşi doresc o viaţă sănătoasă.
„Dimineaţa, ora de trezire la mine este 5:30. Apă plată la temperatura camerei. Se deschide geamul cât mai larg. Se fac mişcări de înviorare. Sunt obligatorii. Şi atunci organismul se pune în mişcare încet, iar lucrurile făcute treptat. Acel duş de dimineaţă trebuie făcut încet. Acea cafea de dimineaţa trebuie băută încet. Micul dejun trebuie făcut şi mâncat. De aia se numeşte micul dejun. Cum să dai drumul la locomotivă, dacă tu nu îi dai suportul? Ca la o maşină. Nu îi dai benzină, dar vrei să fugă. Trebuie să facem lucrurile încet, să avem timp pentru fiecare. Fiecare amănunt din viaţa noastră contează enorm ca să pui creierul în mişcare şi să funcţioneze cum trebuie”, a explicat Vlad Ciurea.
De asemenea, neurochirurgul spune că nu e indicat să consumăm cafea după-amiaza. Dacă o bem cu mai puțin de cinci ore înainte de culcare sunt mari șanse să ne tulbure somnul și să fim foarte agitați.
„Nu recomand să bem cafea după ora 17.00, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului. Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică”, a mai spus Vlad Ciurea.
Citește și Câtă cafea ar trebui să bem zilnic! Reţeta perfectă pentru o cafea sănătoasă