Lăsând prejudecăţile la o parte, problema avorturilor are cauze şi efecte mai complexe decât ne-am gândi, începând de la lipsa educaţiei sexuale şi până la marginalizarea celei care a recurs la această procedură. Ziua de 26 septembrie a fost alesă Ziua Mondială a Contracepţiei, căreia noi românii ar trebui să îi acordăm o mai mare importanţă având în vedere că ne aflăm pe locul fruntaş în topului tărilor europene cu cel mai ridicat număr de avorturi.
Citeste si: Metoda ta de contraceptie e sigura?
Ca să ne dăm seama mai bine de gravitatea acestui fapt, trebuie să ştiţi că anul trecut în România au fost înregistrate 480 de avorturi pentru 1000 de nou născuţi, un procent dublu faţă de media înregistrată în Uniunea Europeană.
Când vorbim despre avort ne referim la întreruperea voluntară a sarcinii pe motiv că nu a fost planificată. Despre motivele care le determină pe femei să ia această decizie nu vom discuta, pentru este vorba strict despre o alegere personală ale cărei consecinţe vor fi suferite de persoana care face acest pas.
Citeste si: Cele mai importante noutati despre contraceptie
Avortul poate fi realizat în două feluri, medicamentos şi chirurgical, ambele proceduri având efecte secundare fizice specifice, dar întotdeauna aceleaşi efecte de natură psihologică.
Ce spune legislaţia cu privire la avort. În România avortul este permis la cerere în instituţiile medicale acreditate, dar în mod legal intervenţia trebuie realizată până în cea-a de-a 14-a săptămână de sarcină. Dacă întreruperea de sarcină este necesară din punct de vedere terapeutic, aceasta poate fi realizată şi după termenul de 14 săptămâni.
Citeste mai multe despre efectele avortului pe Cosmopolitan.ro.