Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că pe durata protestului parlamentar la care va recurge opoziţia se va împrumuta de la prieteni şi de la familie, indemnizaţiile de la Parlament fiind singura sa formă de venit.
Antonescu a precizat, răspunzând unor întrebări, că parlamentarii opoziţiei, care se vor retrage de la activităţile Parlamentului începând de miercuri, nu vor încasa indemnizaţiile de şedinţe, ci doar indemnizaţia de bază şi suma forfetară.
El a afirmat că suma forfetară este destinată asigurării activităţilor birourilor parlamentare, prin care care aleşii „ţin legătura cu alegătorii”.
Întrebat ce vor face parlamentarii care nu au altă formă de venit, Antonescu a spus că aceştia vor recurge, ca toţi românii, la prieteni sau familie.
Preşedintele PNL a spus că nici el nu are altă formă de venit în afara celui de la Parlament şi va recurge şi el la împrumuturi.
„S-ar putea să mă şi împrumut, dar nu cu milioane la bănci pentru ca după aia să fac reclamă”, a mai declarat Antonescu, transmiţându-le jurnaliştilor că este clar la cine face aluzie.
Bani pentru SMURD
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat, luni, că parlamentarii opoziţiei îşi vor încasa, pe durata protestului USL, indemnizaţiile de bază, pe care nu le pot refuza, însă le vor dona unor fundaţii.
Ponta a spus că nu există nicio formulă prin care parlamentarii să refuze indemnizaţiile de bază, sumele respective fiind vărsate automat în conturi.
Parlamentarilor opoziţiei, care se vor retrage de la plen şi comisii începând de miercuri, li se vor tăia automat doar indemnizaţiile de şedinţe, întrucât ei nu vor mai semna tabelurile de prezenţă.
Ponta a precizat că indemnizaţiile de bază, care vor intra automat în conturile parlamentarilor USL vor fi donate de aceştia unor fundaţii, fie la liberă alegere, fie în urma unor discuţii în partide.
Preşedintele PSD a menţionat, în acest sens, că va dona indemnizaţia sa către SMURD.
Ponta a mai spus că au existat şi parlamentari USL nemulţumiţi de decizia de retragere din Parlament, în special din cauza pierderii veniturilor respective.
„O să găsim soluţii, evident sunt unii colegi nemulţumiţi, am vorbit cu ei să găsim soluţii. Important este ca noi să facem un gest politic ferm (…), să facem un gest radical, care oricum nu se face cu unanimităţi, pentru că unanimităţile nu sunt întotdeauna cele mai bune. Dar e un gest pe care îl propunem punând în balanţă şi cele bune şi cele rele”, a declarat preşedintele PSD.
Totuşi, liderul PSD pare a avea susţinerea parlamentrarilor săi. Unul dintre ei este senatorul Cătălin Voicu, dispus să meargă la „munca de jos” pentru a compensa pierderile de venit ca urmare a grevei. „Chiar dacă trebuie pentru chestia asta să dau la zăpadă, voi dona salariul fără niciun fel de problemă”, a spus senatorul.