La români şi mai târziu la italieni, busuiocul era considerat iarbă dragostei şi a fertilităţii, înflorirea lui fiind celebrată prin serbări şi ritualuri. La greci şi în aproape toate ţările creştine, busuiocul are aproape aceleaşi semnificaţii că şi în India, fiind considerat plantă sacră. Agheasmă se face cu ajutorul busuiocului, şi tot cu un buchet de busuioc se împrăştie apă sfânta, pentru alungarea Necuratului ori pentru sfinţirea locurilor. De asemenea, busuiocul se pune la icoane, pentru a atrage protecţia divină asupra casei şi ocupanţilor săi. Dar dincolo de dimensiunea spirituală şi magică, busuiocul mai are o calitate importantă – aceea de plantă vindecătoare. Să precizăm, în primul rând, că frunzele acestei plante sunt un excepţional tonic pentru sistemul nervos, contribuind la întărirea memoriei.
La noi în ţară, busuiocul este exclusiv o plantă de cultură. Seminţele se plantează în ghivece de Dragobete (24 februarie), şi se ţin la fereastră până de Sf. Gheorghe (23 aprilie), când se transplantează în grădina. Recoltarea lui începe la sfârşitul lui iunie şi continuă până toamna târziu, când cade prima brumă. Se taie doar vârfurile înflorite de busuioc (fără partea lemnoasă), de mai multe ori pe timpul verii. După fiecare tăiere, plantă da şi mai mulţi lujeri, care la rândul lor vor înflori. După culegere, vârfurile de busuioc se usucă într-un strat cu o grosime de maximum 2 cm, până când tulpinile şi frunzele devin uşor casante. Depozitarea se face în pungi de hârtie sau în săculeţe de pânză, în locuri întunecoase, uscate şi răcoroase.
Iată câteva beneficii ale busuiocului.
1. Previne toxiinfecţiile alimentare
Punerea unei singure picături de ulei de busuioc într-un litru de apă, care se bea pe parcursul unei zile, ne pune la adăpost de multe infecţii cu bacterii luate din alimente. Mai ales în timpul sezonului cald, acestea produc toxiinfectii alimentare, traduse prin simptome cum ar fi vomă, diaree puternică, febra. Şi condimentarea cu busuioc a mâncărurilor este recomandată, mai ales în timpul verii, deoarece substanţele volatile din busuioc păstrează alimentele nealterate mai mult timp şi ne feresc de infecţiile tubului digestiv.
Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.