Vânzările cu amănuntul au înregistrat o creștere impresionantă de 15% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, marcând un avans important pentru economia locală.
Te-ar putea interesa și Interviu – eveniment la România TV. Marcel Ciolacu, şoferul lui Victor Ciutacu prin Capitală. Dialog neconvenţional cu premierul României despre politică, economie şi viaţa personală
Reprezentații supermarketurilor spun că anul acesta va fi mai bun și decât anul viitor, potrivit. zf.ro. Optimismul lor este susținut de creșterile semnificative înregistrate în aprilie, cu un plus de 15% în vânzările cu amănuntul, conduse de o creștere de 22% în vânzările de produse nealimentare. Această creștere semnificativă sugerează o revenire a consumului privat, care reprezintă 60% din economia României.
Premierul Marcel Ciolacu spunea încă din luna mai că anul acesta România va avea o creștere economică mai mare decât media Uniunii Europeane.
„În fiecare an, după ce închidem cu deficitul în decembrie, după ce constatăm cu toţii, nu numai dumneavoastră şi eu, şi cetăţenii, că nu s-a întâmplat nicio nenorocire, nu a venit nicio apocalipsă. Dimpotrivă, anul trecut, ne-am încadrat cu minimum 0,5, anul acesta ne încadrăm cu minimum 0,7. (…) Nu este o catastrofă deficitul.
Dacă nu ţinem cont de anumite recomandări şi nu ne menţinem ritmul de investiţii… Deci, ritmul va fi unul susţinut şi, atunci, economia, se autofinanţează şi vom avea, din punctul meu de vedere, cea mai mare creştere economică din Europa anul acesta. Şi nu va fi o creştere economică pe consum, va fi o creştere economică, în continuare, pe investiţii”, a afirmat Ciolacu, potrivit Agrepres.
Datele statistice și observațiile din piață confirmă faptul că economia României își revine și începe să își accelereze creșterea. Dacă această tendință continuă, există speranțe că economia va atinge țintele de creștere stabilite pentru 2024, contribuind la stabilitatea și dezvoltarea economică pe termen lung.
Economia României a înregistrat o creștere de 0,4% în primul trimestru al anului 2024, depășind media europeană de 0,3%, conform datelor publicate astăzi de Eurostat.
Performanța României se aliniază cu cea a altor țări europene, precum Malta, Cipru și Croația, care au avut cele mai puternice creșteri ale PIB-ului în primele trei luni ale anului 2024. În contrast, marile economii ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, Franța și Olanda, au înregistrat creșteri sub media europeană sau chiar scăderi, ceea ce ridică semne de îngrijorare pentru perspectivele economice globale, notează Digi24.ro.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.