„Inflația a scăzut în luna mai la aproape 5%, adică atât cât prognoza BNR că va ajunge abia la finalul acestui an! Măsurile luate de PSD la guvernare, de plafonare a prețurilor la energie și gaze, respectiv a adaosurilor comerciale la alimente de bază, au fost cele mai eficiente soluții în sprijinul românilor”, a scris premierul Marcel Ciolacu, pe Facebook.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflaţie pentru sfârșitul anului 2024 la 4,9%, anticipând o scădere la 3,5% până la sfârșitul anului 2025. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a confirmat că traiectoria descendentă a inflației este în mare parte datorată politicii monetare echilibrate a Guvernului Ciolacu, susținând că aceste măsuri contribuie la reducerea inflației fără a provoca recesiune.
”Am reușit să reducem inflația de la vârful de aproape 17% din noiembrie 2022 cu aproape 12 puncte procentuale – cea mai accentuată scădere din întreaga Uniune Europeană! Nu vom ezita să luăm în continuare decizii care să protejeze nivelul de trai al populației. Vrem să menținem puterea de cumpărare a românilor și să susținem avansul produselor românești pe piață: acesta cred că este singurul “tandem” care contează atât în acest an, cât și în viitor!”, a mai transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Astfel, rezultatele arată că politicile economice ale PSD au fost eficiente în temperarea creșterii prețurilor, reflectând o gestionare responsabilă a economiei în fața presiunilor inflaționiste.
Creșterea prețurilor la alimentele de bază de anul trecut, pe fondul inflației și a crizei din energie, a condus statele europene să ia măsuri în primul rând pentru reducerea prețurilor, dar și pentru susținerea produselor tradiționale și a celor locale. Una din cele mai eficiente măsuri luate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu a fost plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare de bază.
Potrivit unei analize făcute de Consiliul Concurenței în luna mai arată o scădere semnificativă de prețuri la alimentele de bază prevăzute de măsura plafonării adaosului comercial. Se evidențiază următoarele reduceri semnificative de prețuri între aprilie 2024 și perioadele de referință anterioare:
– Mălai: Prețul mălaiului a scăzut cu 22,32% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023 și cu 33,74% față de iunie 2023.
– Zahăr: Prețul zahărului a înregistrat o reducere de 20,33% comparativ cu septembrie 2023 și de 23,18% față de iunie 2023.
– Orez: Prețul orezului a scăzut cu 19,25% în aprilie 2024 față de septembrie 2023.
– Smântână: Smântâna a avut o reducere de preț de 17,86% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023.
– Făină: Prețul făinii a scăzut cu 36,50% față de iunie 2023 și cu 16,24% comparativ cu septembrie 2023.
– Ulei: Uleiul a înregistrat o scădere de preț de 13,83% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023 și de 24,97% față de iunie 2023.
Scăderile semnificative ale prețurilor alimentelor de bază sunt un semnal pozitiv pentru consumatori, demonstrând eficiența măsurii de plafonare a adaosului comercial implementată de guvern. Reducerea prețurilor contribuie la creșterea accesibilității alimentelor esențiale pentru populația cu venituri mici și medii, obiectiv declarat al măsurii. Tocmai de aceea, Guvernul Ciolacu vrea extinderea acestei măsuri și la produsele românești.