Deşi pare paradoxal, acest aliment plin de grăsime, consumat din abundenţă de ţăranii români, este nebănuit de sănătos. În ciuda aparenţelor, în cantităţi moderate aduce beneficii uluitoare organismului.
Atât de blamata slănină de porc, consumată din greu de strămoşii noştri, are, de fapt, proprietăţi curative. Chiar dacă nu ţine la siluetă, acest aliment natural, fără chimicale sau E-uri, conţine din plin retinol, niacină, tiamină, seleniu, riboflavină, potasiu, fosfor şi calciu.
Pentru a profita cu adevărat de proprietăţile sale, este ideal să fie consumată în cantităţi moderate, întrucât 100 de grame de slănină are nu mai puţin de 638 kcal şi 67,7 grame de grăsimi. Pe de altă parte, aceeaşi cantitate oferă şi 6,3 grame de proteine.
Întăreşte sistemul imunitar
Această proprietate se datorează acidului arahidonic, care favorizează scăderea colesterolului, îmbunătăţeşte funcţiile de protecţie ale organismului, fiind în acelaşi timp necesar pentru producerea compuşilor chimici responsabili pentru răspunsurile imune şi reacţiile inflamatorii.
Reglează contracţiile muşchiului inimii
În cantităţi mici, slănina este benefică inimii şi vaselor de sânge, întrucât reglează contracţiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului cardiac, şi sprijină tonusul vascular.
Protejează organismului de daunele aduse de fumat
Datorită conţinutului de seleniu, microelement care întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism, fumătorii sunt protejaţi prin consumul acestui aliment de efectele nocive ale fumatului.
Tratează mahmureala
Slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime şi crearea pansamentului gastric, care previne absorbţia rapidă de alcool din stomac.
Tratează durerile de articulaţii
Pentru a scăpa de durerile de articulaţii, se recomandă frecarea articulaţiilor bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se pune celofan sau hârtie de pergament, se înveleşte cu un fular şi se lasă să acţioneze peste noapte.
Tratează mastita
Pentru tratarea mastitei pe locul inflamat se aplică o felie subţire de slănină veche, peste care se pune o bucată de staniol şi se bandajează sau se lipeşte cu leucoplast.
Alungă durerile de dinţi
O felie mică de slănină nesărată, aplicată pe dintele dureros, între gingie şi obraz, pentru 15-20 de minute, are proprietatea de a alunga durerile de dinţi.
Celebrul medic nutriţionist Mihaela Bilic a demontat şi ea mitul despre slănina de porc.
„Somonul cu picioare e… porcul de Mangaliţa. Iată o analiză concretă a conţinutului de acizi graşi din slănina acestui animal. Puteţi vedea cu surprindere că procentul de grăsimi mono- şi poli-nesaturate depăşeste cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline şi de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă. Şi de sezon:)”, a scris Mihaela Bilic.