Aproape în fiecare zi, în special în luna iunie, sute de albanezi au așteptat la coadă pentru a li se elibera pașapoarte, astfel încât să poată emigra în Germania. În medie, la Serviciul de eliberare a pașapoartelor de la Tirana s-au înregistrat zilnic 40 de cereri. Ca urmare a numărului mare de solicitări depuse, perioada de procesare a acestora a crescut de la două la trei săptămâni.
De la începutul verii, multe familii de albanezi din mediul rural, care se confruntă cu mari dificultăți economice, și-au părăsit căminele pentru a lucra în ferme din Germania. ”Înainte și după alegerile locale din Albania de pe 21 iunie, s-a înregistrat un aflux de oameni care migrează spre Germania. Datele noastre arată că, de fapt, alegătorilor li s-au oferit sume în euro și călătorii în Germania în schimbul voturilor”, a scris ziarul albanez Panorama. În unele regiuni ale Albaniei, printre care Diber, zona cea mai săracă a țării, oamenii nu își găsesc un loc de muncă și depind exclusiv de banii trimiși de rude care lucrează în străinătate, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Imigraţia în FORTĂREAŢA EUROPA îi costă foarte mult pe contribuabilii din UE
La începutul lunii mai, ministrul german de interne Thomas de Maiziere a indicat că Germania, prima țară de destinație pentru solicitanții de azil în Europa, se așteaptă la peste 400.000 de solicitanți de azil în acest an, respectiv dublu față de 2014.
Dacă previziunile pentru 2015 se adeveresc, atunci Germania se va apropia de recordurile înregistrate la începutul anilor ’90, când, din cauza războiului din spațiul ex-iugoslav, numeroși cetățeni din statele balcanice s-au refugiat în Germania. În 1992, an record, peste 438.000 de solicitări de azil au fost respinse de Oficiul federal german pentru migrație și refugiați.
În februarie, Oficiul estima la 300.000 numărul de solicitanți de azil în 2015. Anul trecut, Germania a primit peste 202.000 de cereri de azil, cu 60% mai mult decât în 2013.