Efectele mortale ale obezității. Care e pragul critic al greutății pe care nu trebuie să-l depăşim

Obezitatea aduce cu sine o serie de complicații medicale care pot deveni uneori fatale. Calitatea vieții este afectată, iar speranța de viață este diminuată.
Filip Stan
23 nov. 2021, 23:14
Efectele mortale ale obezității. Care e pragul critic al greutății pe care nu trebuie să-l depăşim
Efectele mortale ale obezității.

„Boala cardiovasculară (BCV) și cancerul reprezintă cel mai mare risc de mortalitate asociat cu obezitatea. Este nevoie de o comunicare clară în rândul populației, de mesaje de sănătate publică constante, pentru ca oamenii să înțeleagă factorii de risc și cum este indicat să procedeze pentru a nu ajunge în acest stadiu nedorit”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Ce înseamnă obezitatea

„Obezitatea și excesul de greutate sunt definite ca o boală sistemică care prezintă acumularea excesivă și anormală de grăsime corporală ducând la efecte adverse asupra sănătății. În ciuda eforturilor semnificative de creștere a gradului de conștientizare, epidemia de obezitate continuă într-un ritm alarmant.

Peste jumătate din populația europeană este supraponderală și până la 30% este obeză, prevalența la nivel mondial dublându-se din 1980.

Obezitatea este asociată cu rate mai mari de deces cauzate de comorbidități, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 (T2DM), dislipidemia, hipertensiunea arterială, apneea obstructivă in somn (OSA), anumite tipuri de cancer, steatohepatita, refluxul gastro-esofagian, artrita, sindromul ovarelor polichistice (PCOS) și infertilitate.

Aproximativ 50% dintre pacienții diabetici diagnosticați sunt obezi, dar doar aproximativ 20% dintre pacienții care solicită intervenții chirurgicale bariatrice sunt diabetici. Riscul de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2 crește, spre exemplu cu 20% pentru fiecare 1 kg / m2 crescut în indicele de masă corporală.

Complicațiile pe termen lung ale diabetului zaharat de tip 2 includ boli cardiovasculare (BCV), accident vascular cerebral, boli vasculare periferice (PVD), retinopatie, nefropatie, neuropatie (23). Prin urmare, prevenirea sau cel puțin controlul T2DM va reduce complicațiile și costurile directe ale asistenței medicale ale obezității”, spune medicul Mihai Ionescu.

Bolile cardiovasculare

„Obezitatea este asociată cu bolile cardiovasculare (BVC). Sindromul metabolic este definit ca o combinație de cel puțin trei dintre următoarele caracteristici: obezitate centrală, niveluri crescute ale trigliceridelor serice (TG), lipoproteine serice scăzute cu densitate ridicată (HDL), niveluri de colesterol, hipertensiune și niveluri ridicate de glicemie la jeun.

Cardiomiopatia asociată cu obezitatea se caracterizează prin hipertrofie ventriculară stângă și disfuncție diastolică. Expunerea prelungită la obezitate duce la agravarea funcției cardiace și a unei mase ventriculare mai mari, în timp ce se pot dezvolta și dilatarea atrială stângă și disfuncția sistolică.

Obezitatea crește, de asemenea, riscul de fibrilație atrială. Pacienții obezi au de 3,5 ori mai multe șanse de hipertensiune, în timp ce 60-70% din hipertensiune la adulți poate fi atribuită adipozității”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Sistemul respirator

„Obezitatea severă poate fi asociată sindromului obezitate-hipoventilație și cu apnee obstructivă de somn. Există o relație puternică, independentă și pozitivă cu astmul, posibil datorită impactului țesutului adipos pe peretele toracic cauzând o boală pulmonară restrictivă, dar și obezitatea fiind asociată cu o stare inflamatorie cronică. Testele funcției pulmonare ale pacienților obezi prezintă adesea un volum de rezervă expirator afectat”, adaugă medicul Mihai Ionescu.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9