Efectele mortale ale obezității. Care e pragul critic al greutății pe care nu trebuie să-l depăşim

Obezitatea aduce cu sine o serie de complicații medicale care pot deveni uneori fatale. Calitatea vieții este afectată, iar speranța de viață este diminuată.
Filip Stan
23 nov. 2021, 23:14
Efectele mortale ale obezității. Care e pragul critic al greutății pe care nu trebuie să-l depăşim
Efectele mortale ale obezității.

„Boala cardiovasculară (BCV) și cancerul reprezintă cel mai mare risc de mortalitate asociat cu obezitatea. Este nevoie de o comunicare clară în rândul populației, de mesaje de sănătate publică constante, pentru ca oamenii să înțeleagă factorii de risc și cum este indicat să procedeze pentru a nu ajunge în acest stadiu nedorit”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Ce înseamnă obezitatea

„Obezitatea și excesul de greutate sunt definite ca o boală sistemică care prezintă acumularea excesivă și anormală de grăsime corporală ducând la efecte adverse asupra sănătății. În ciuda eforturilor semnificative de creștere a gradului de conștientizare, epidemia de obezitate continuă într-un ritm alarmant.

Peste jumătate din populația europeană este supraponderală și până la 30% este obeză, prevalența la nivel mondial dublându-se din 1980.

Obezitatea este asociată cu rate mai mari de deces cauzate de comorbidități, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 (T2DM), dislipidemia, hipertensiunea arterială, apneea obstructivă in somn (OSA), anumite tipuri de cancer, steatohepatita, refluxul gastro-esofagian, artrita, sindromul ovarelor polichistice (PCOS) și infertilitate.

Aproximativ 50% dintre pacienții diabetici diagnosticați sunt obezi, dar doar aproximativ 20% dintre pacienții care solicită intervenții chirurgicale bariatrice sunt diabetici. Riscul de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2 crește, spre exemplu cu 20% pentru fiecare 1 kg / m2 crescut în indicele de masă corporală.

Complicațiile pe termen lung ale diabetului zaharat de tip 2 includ boli cardiovasculare (BCV), accident vascular cerebral, boli vasculare periferice (PVD), retinopatie, nefropatie, neuropatie (23). Prin urmare, prevenirea sau cel puțin controlul T2DM va reduce complicațiile și costurile directe ale asistenței medicale ale obezității”, spune medicul Mihai Ionescu.

Bolile cardiovasculare

„Obezitatea este asociată cu bolile cardiovasculare (BVC). Sindromul metabolic este definit ca o combinație de cel puțin trei dintre următoarele caracteristici: obezitate centrală, niveluri crescute ale trigliceridelor serice (TG), lipoproteine serice scăzute cu densitate ridicată (HDL), niveluri de colesterol, hipertensiune și niveluri ridicate de glicemie la jeun.

Cardiomiopatia asociată cu obezitatea se caracterizează prin hipertrofie ventriculară stângă și disfuncție diastolică. Expunerea prelungită la obezitate duce la agravarea funcției cardiace și a unei mase ventriculare mai mari, în timp ce se pot dezvolta și dilatarea atrială stângă și disfuncția sistolică.

Obezitatea crește, de asemenea, riscul de fibrilație atrială. Pacienții obezi au de 3,5 ori mai multe șanse de hipertensiune, în timp ce 60-70% din hipertensiune la adulți poate fi atribuită adipozității”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Sistemul respirator

„Obezitatea severă poate fi asociată sindromului obezitate-hipoventilație și cu apnee obstructivă de somn. Există o relație puternică, independentă și pozitivă cu astmul, posibil datorită impactului țesutului adipos pe peretele toracic cauzând o boală pulmonară restrictivă, dar și obezitatea fiind asociată cu o stare inflamatorie cronică. Testele funcției pulmonare ale pacienților obezi prezintă adesea un volum de rezervă expirator afectat”, adaugă medicul Mihai Ionescu.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!